Shop
Ultimele 100 de articole

Dificultatea integrarii copiilor cu autism in scolile traditionale

21 septembrie 2016, , Vizualizări:
sfatulparintilor.ro - semne autism - stockfreeimages.com

Scolile traditionale din Romania intampina inca foarte mari dificultati atunci cand trebuie sa-i integreze pe copiii diagnosticati cu autism, principalele cauze fiind lipsa personalului calificat pentru educatia cu cerinte speciale, lipsa unei programe special concepute de psihologi si lipsa de informare a elevilor cu privire la aceasta tulburare.

 

Din aceasta cauza, cred psihologii de la Asociatia “Impreuna Pas cu Pas”, exista o tendinta tot mai mare de a judeca si de a eticheta un copil cu o asemenea tulburare, inainte de a-i asculta povestea lui si a familiei. “Daca este sa privim din exterior aceasta problema, fara a avea cunostinte despre implicatiile reale ale autismului, oamenii sunt intelegatori si bine intentionati. Adevarata problema si, totodata, drama, este atunci cand incercam sa-i integram pe acesti copii minunati in scolile traditionale. Ceilalti parinti privesc aceasta integrare cu scepticism, insa foarte putin oameni inteleg ca un simptom extrem de important si greu de inteles si de recuperat este fix interactiunea sociala, pe care nu o poate dobandi decat in cadrul unui colectiv. In momentul in care incepe procedura de inscriere a copilului in scoala, parintele este entuziast si plin de optimism, insa constata pe parcurs ca lucrurile sunt mult mai complexe si intra intr-un cerc vicios cu amprente emotionale majore asupra copilului si asupra familiei sale. Cu atat mai mare este dezamagirea parintilor, cu cat acestia fac eforturi financiare uriase pentru a acoperi costurile programelor de terapie timp de 3-4 ani, pana in ziua care trebuie sa intre in clasa I. Multi parinti cred ca micutii lor vor fi primiti cu bratele deschise, insa la ora actuala sistemul educational din Romania nu este pregatit sa-i integreze in mod natural pe copiii cu autism. Unul din motive este lipsa de fonduri destinate pregatirii cadrelor didactice”, considera psihologul clinician Nicoleta Burlacu, specializat pe tulburari de spectru autist si, totodata, presedintele Asociatiei “Impreuna Pas cu Pas”.

 

 

In opinia psihologului, exista o serie de probleme de sistem, care fac greoaie integrarea naturala a copiilor cu autism. Acestea sunt:

 

 

 

Ce este autismul?

Autismul este o tulburare severa de dezvoltare, de natura neurobiologica, care apare, adeseori, la nastere sau la varsta de 18 luni – 2 ani a copilului. Autismul este un sindrom comportamental carecterizat prin dificultati in comunicare si limbaj, social si comportamental (prin comportamente stereotipe, repetitive, autostimulari). Statisticile arata ca autismul apare mai des la baieti decat la fete, proportia fiind de 1 la 4 si este intalnit in toate tipurile de familii, indiferent de statut, mediu, rasa, etnie, nivel intelectual etc. Conform raportului Ministerului Sanatatii din 2012, Romania inregistra 7.179 de persoane diagnosticate cu autism, insa specialistii sunt de parere ca numarul reale este chiar de 2-3 ori mai mare.

Cuvinte cheie: ,

Loading...
Organic India
seo
Gradinita
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Meniu