Transportul copiilor cu autoturismul este reglementat de Codul Rutier, actualizat in anul 2015. Afla, in randurile urmatoare, de la cate luni se pune bebe in scaun auto si ce tip de scaune auto si de dispozitive de fixare ii sunt recomandate in functie de varsta.
Siguranta copilului in timpul transportului cu masina trebuie sa primeze. Oricat de mult ti-ar placea sa crezi, ca mama, ca nicaieri nu ii este mai bine decat in brate la tine, trebuie sa stii ca acesta nu este nici pe departe un loc sigur pentru bebe. Si asta intrucat, in cazul unei frane bruste sau al unui accident, l-ai putea strivi.
In scopul transportului copilului cu autoturismul au fost create o sumedenie de scaune auto si de dispozitive de fixare, astfel incat micutul sa fie in siguranta atunci cand pleaca la drum.
Citeste si: Cum sa alegi un scaun auto potrivit pentru micutul tau
De la cate luni se pune bebe in scaun auto
Daca in primele luni de viata bebe va fi transportat doar in scoica, din momentul in care acesta va sta in pozitie sezanda in mod nesustinut, va putea fi transportat intr-un scaun auto special adaptat nevoilor sale. Tranzitia de la scoica la scaun auto se face in jurul varstei de 7-8 luni.
Potrivit legislatiei in vigoare, pana la 3 ani bebe trebuie transportat doar in masini dotate cu sisteme de siguranta (scaun special pentru copii, omologat, impreuna cu centurile acestuia) si doar pe bancheta din spate. De asemenea, pana la 3 ani micutul trebuie supravegheat de un adult, altul decat conducatorul auto.
Copilul trebuie transportat pe bancheta din spate, intr-un scaun auto omologat, pana cand atinge inaltimea de 1,35 m. Odata ce a depasit aceasta inaltime, micutul poate renunta la scaunul auto, insa va trebui sa fie asigurat cu centura de siguranta, fixata in asa fel incat sa nu traverseze zona fetei.
Scaunele auto prevazute cu centura de siguranta proprie pot fi folosite pana cand copilul atinge greutatea de 25 kg. Peste aceasta greutate se recomanda folosirea unui scaun inaltator, fixat in centurile de siguranta ale masinii.
Te mai poate interesa: Transportul copiilor pe scaunul din fata. Tot ce trebuie sa stii pentru transportul in siguranta al micutului
Cand nu este obligatorie purtarea centurii de siguranta de catre copil
Singura situatie in care nu exista obligativitatea purtarii centurii de siguranta este cea in care copilul sufera de o anumita afectiune in cazul careia este contraindicata fixarea cu ajutorul centurii. In acest caz, conducatorul auto va trebui sa aiba asupra sa un certificat medical de scutire in care sa fie mentionate afectiunea care contraindica purtarea acestor sisteme de siguranta si durata de valabilitate a certificatului.
Nu rata nici: Cel mai sigur loc pentru scaunul copilului. Greseli de evitat in timpul mersului cu masina
Photo by Wesley Tingey on Unsplash
Activul Marte e în Leu din 4 noiembrie 2024. Mesaje speciale de la Univers pentru 4 zodii
Te-ai nascut cu noroc? Priveste-ti palma si afla raspunsul! Simbolurile norocoase sunt descrise aici