Stim cu totii cat de importanta e alaptarea naturala si ce beneficii majore aduce atat mamei, cat si bebelusului – subiectul a fost dezbatut pe larg pe site, asa ca nu le mai reiau aici. Ceea ce e mai putin cunoscut este impactul pe care il are dieta mamei asupra lactatiei. Ceea ce mananci tu, ca mama, afecteaza nu doar calitatea laptelui matern si, in consecinta, nutritia micutului tau, ci si cat (si ce) anume din rezervele tale de nutrienti foloseste organismul tau pentru a imbunatati acest lapte.
In timpul sarcinii, daca nutritia este inadecvata, corpul mamei va redirectiona substantele hranitoare catre fat, pentru ca acesta sa-si poata dezvolta creierul. Asta inseamna ca bebelusul va stoarce de la mama orice rezerva de vitamine, minerale si acizi grasi esentiali – cu precadere Omega-3 si acidul docosahexanoic (DHA).
Acest proces este important pentru bebelus, deoarece ii confera nutrientii necesari dezvoltarii creierului. Un studiu recent a demonstrat ca exista o asociere intre nivelul de DHA si alti acizi grasi esentiali prezenti la nastere in sangele din cordonul ombilical si comportamentul micutului la varsta de 10 ani. Astfel, daca puiul tau beneficiaza de la inceput de un nivel mai ridicat DHA si acid arachadonic (un alt tip important de acizi grasi esentiali), va avea pe viitor mai putine probleme emotionale, comportamentale sau legate de atentie si hiperactivitate.
Toate aceste grasimi sunt la fel de importante si pentru mamica – un aport adecvat de DHA in timpul sarcinii scade riscul de depresie post-natala. In caz contrar, daca dieta mamei este saraca in DHA, organismul redirectioneaza putinele rezerve gasite in creier catre fat, sporind riscul de depresie dupa nastere.
Citeste continuarea: 1 2
RETROGRADUL lui MERCUR din 25 NOIEMBRIE poate AGITA aceste 3 ZODII
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025