De o perioada lunga de timp, mai exact inca de pe vremea lui Hipocrat, este propagat un mit conform caruia copiii nu trebuie sa vina pe lume la varsta de 8 luni deoarece nu vor supravietui. Motivele care se afla in spatele acestuia, precum si adevarul cu privire la riscurile prematuritatii le vei descoperi aici.
Riscurile prematuritatii
In esenta totul se rezuma la gradul in care corpul copilului a reusit sa se dezvolte inainte de a veni pe lume. In urma mai multor studii, au fost concepute tipare care demonstreaza ratele de supravietuire ale bebelusilor nascuti la diferite stadii gestationale. In majoritatea spitalelor, viabilitatea este definita la aproximativ 24 saptamani gestationale (aproximativ 3 luni sau inceputul celui de-al doilea trimestru de sarcina), dar cu ajutorul tehnologiei moderne bebelusii au supravietuit si la varsta de 21 saptamani si 6 zile; cu toate acestea, un bebelus care vine pe lume atat de devreme constituie exceptia si nu regula.
Astfel, 20-35% dintre bebelusii nascuti la 23 saptamani gestationale supravietuiesc, 50-70%dintre bebelusii nascuti la 24-25 saptamani gestationale supravietuiesc, iar mai mult de 90%dintre bebelusii nascuti la 26-27 saptamani gestationale supravietuiesc. In continuare statisticile indica urmatoarele: un bebelus care se naste la varsta gestationala de 32 saptamani are sanse de 95% de supravietuire. Un bebelus nascut la 28 de saptamani gestationale va avea 90-95% sanse de supravietuire. In mod evident, sansele de supravietuire cresc odata cu varsta gestationala (cu mentiunea ca acestea pot sa difere in functie de multi factori, inclusiv de zona geografica). Printre factorii care sunt luati in considerare cand vine vorba despre sansele de supravietuire se numara greutatea (peste 500 g), natura nasterii premature (cand este vorba despre o urgenta medicala precum placenta abruptio sunt sanse mari sa fie afecttat si copilul), precum si gradul de dezvoltare pulmonara.
Rolul pe care il joaca dezvoltarea plamanilor in nasterea la 8 luni
Plamanii nu se dezvolta complet pana la varsta de 37 saptamani gestationale, cand corpul copilului incepe sa produca propriul surfactant. Acesta este o lipoproteina complexa care impiedica alveolele (portiunea functionala a plamanilor) sa sufere un colaps prin reducerea tensiunii superficiale – sunt asemenea unor baloane mici si lipicioase; de fiecare data cand inspiri aceste baloane se umplu cu aer, iar cand expiri baloanele se strang.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.