Nu sunt fumatoare si sunt convinsa ca avertizarile de pe pachetele de tigari sunt cat se poate de reale: fumatul chiar dauneaza grav sanatatii. Din pacate, cunosc si ce efecte poate avea fumatul pasiv pentru sanatatea unui om. Iar cand vine vorba de copilul meu, este de la sine inteles ca ma transform intr-o leoaica. O reactie de altfel normala pentru orice mama, zic eu.
Fumul de tigara si imapctul sau asupra sanatatii
Fumatul reprezinta unul dintre cele mai dezgustatoare si egoiste obiceiuri pe care le poate avea o persoana. Desi consider ca este spre binele tau sa nu fumezi, fiecare este liber sa aleaga ce face cu prorpiul organism. Sau, mai bine spus, cat de mult si-l distruge. Este problema personala a fiecaruia ce cantitate de toxine alege sa inhaleze. Insa nu mai este doar problema ta atunci cand fortezi pe cel de langa tine sa respire aerul poluat pe care il expiri. Nu cred ca mai are sens sa subliniez ca, din punctul meu de vedere, niciun copil nu ar trebui sa respire aerul acesta, iar daca fumezi nu ai ce cauta langa copilul meu.
Este datoria mea sa imi protejez copilul de tot ce ii poate face rau
Copiii, in special cand au o varsta frageda, sunt efectiv neajutorati. In calitate de adulti le spunem unde sa mearga, cum sa se comporte si cu cine sa interactioneze. Nu mi se pare corect sa imi angrenez copilul intr-o situatie periculoasa deoarece este datoria mea de parinte sa il protejez de orice i-ar putea face rau. Iar fumatul s-a dovedit de nenumarate ori ca poate face rau. Pentru ca fumul nu ajunge doar in plamanii tai.
Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor sustin urmatoarele: nu exista nciiun grad de fumat pasiv lipsit de pericol. Chiar si o expunere de scurta durata poate fi daunatoare pentru sanatate. De asemenea, expunerea la fumat pasiv creste riscul de probleme la nivelul urechii, probleme respiratorii, infectii si sindrom al mortii subite a sugarului. Poate parea ciudat, dar nu, chiar nu-mi doresc sa imi expun copilul la asemenea riscuri inutile si mi se pare ridicol ca cineva se asteapta sa o fac.
Nu mi se pare acceptabila nici chiar si atunci cand nu vorbim despre fumat pasiv, ci de urme de substante chimice reziduale si nicotina care raman in urma unui fumat activ pe diverse obiecte si suprafete. Pentru copii aceste particule au efecte dramatice. In special cei de varsta frageda, care merg de-a busilea, sunt expusi unui risc ridicat de a dezvolta problme de sanatate din aceasta cauza decat adultii. Ei au obiceiul de a atinge diverse obiecte din jur si luand in considerare faptul ca poate dura pana la 5 ani ca fumul de tigara sa dispara complet, ii expunem in pericol de a dezvolta cancer si alte probleme de sanatate.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.
Acum sunt citite aceste articole