Cum si cat trebuie sa doarma copilul - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cum si cat trebuie sa doarma copilul

Sfatulparintilor » Bebeluși » Îngrijire bebelusi » Cum si cat trebuie sa doarma copilul

Orice mamica sau tatic trebuie sa acorde mare atentie orelor de somn ale celui mic, fie ca au un bebelus nou-nascut, un prescolar sau un copil care este deja la scoala primara. A-i pune copilasului un interfon in camera in primii ani de viata nu este suficient pentru a fi sigura ca are parte de un somn linistit si odihnitor.  De aceea, ti-am pregatit acest articol care sa te ajute sa ii oferi copilasului tau un somn de calitate.

“Somnul este sursa de alimentare care iti tine mintea alerta si calma. in fiecare noapte, creierul isi incarca bateriile. Un somn bun creste puterea mentala la fel cum ridicarea de greutati iti intareste muschii.” (Marc Weissbluth, medic pediatru si cercetator de renume mondial in domeniul somnului si al copiilor).
Cate ore de somn sunt indicate in functie de varsta
Cu cat copilul este mai mic, cu atat mai multe ore somn sunt necesare. Specialistii in domeniu recomanda urmatoarele perioade de somn fiecarei grupe mari  de varsta:
– nou nascuti: 15 – 18 ore/zi;
– sugari: 14 – 15 ore/zi;
– anteprescolari: 12 – 14 ore/zi;
– prescolari: 11 – 13 ore/zi;
– scolari: 10 – 11 ore/zi.
Fundatia Nationala pentru Somn din Statele Unite ale Americii, o institutie importanta in cercetarea din domeniul somnului, atesta ca daca respecti in mare necesarul de ore, precum si intervalele orare indicate de specialisti, impreuna cu o dieta echilibrata, vei indeplini toate conditiile necesare unei dezvoltari normale pentru copilul tau. Pe langa diverse probleme care tin de cresterea si dezvoltarea normala a copilului, lipsa somnului duce si la hiperactivitate, schimbari bruste de comportament si in general la o atitudine dezagreabila pe parcursul intregii zile. Medicul William Kohler, directorul Institutului pentru Somn din cadrul Spitalului Tampa din Florida, SUA, spune ca „un copil care este alert si se descurca bine la scoala, fara probleme de comportament, probabil ca are parte de suficient somn.”

 

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 20/03/2015