Vizitele la doctor, periodice sau ocazionale, sunt inevitabile, indiferent de vârsta copilului. Fie ca avem copii mici, fie ca acestia sunt deja mai maricei, ei pot fi, la un moment dat, speriati de ideea ca trebuie sa mearga la medic. Desigur, nivelul de anxietate este mai mare la copiii mai mici, care nu-si pot exprima inca temerile, dar si cu cei mari putem avea oricând parte de „surprize”. Psihologii ne asigura ca noi, parintii, avem un rol important in gestionarea modului in care copilul va reactiona fata de mersul la doctor. Noi suntem deci si cei care vor putea sa-i ajute pe copii sa-si diminueze si chiar sa-si invinga teama de doctor. Ne va fi mai usor sa reusim sa realizam acest obiectiv daca vom tine cont si de sfaturile din articolul de mai jos.
Cum se poate manifesta teama de doctor a copilului
In cazul copiilor mai mici, acestia nu vor fi capabili sa exprime intotdeauna verbal ceea ce simt cu privire la vizita la medic. Poti sa iti dai seama ca se tem totusi daca sesizezi oricare dintre urmatoarele indicii:
• Copilul devine agitat inca din momentul in care va pregatiti pentru mersul la doctor
• Copilul poate face o „criza emotionala”
• Copilul parca nu vrea sa se desprinda de tine
• Copilul poate uda patul in noaptea de dinainte de programarea la doctor
• Micutul nu vrea sa te asculte
• Copilul devine brusc tacut
• Copilul incepe sa plânga de indata ce va apropiati de locatia in care se afla medicul
In schimb, copiii mai mari pot fi capabili sa-si exprime verbal temerile. Chiar daca nu o vor face in mod direct, ei se vor plânge de faptul ca trebuie sa mearga la doctor si vor incerca sa protesteze. De asemenea, pot avea oricare dintre reactiile de mai jos.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.
Acum sunt citite aceste articole
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?