Multe proaspete mamici sunt nelinistite daca nu verifica respiratia bebelusului de mai multe ori pe zi, dar mai ales in timpul noptii. Probabil ca si tu obisnuiesti sa o faci si nu este nimic rau in asta, daca astfel esti mai linistita. Trebuie sa stii insa ca sindromul mortii subite la sugari este totusi rar, afectand doar unul din 1000 de bebelusi.
Daca simti nevoia sa verifici respiratia bebelusului din cand in cand, esti in limite normale. Daca insa verificarea respiratiei bebelusului este unul dintre motivele pentru care te privezi de somn si astfel deranjezi si bebelusul, in scurt timp amandoi veti fi extenuati. Pentru a preveni acest lucru, este bine sa stii ca somnul bebelusului are mai multe faze in care respiratia lui poate diferi. Uneori bebelusul doarme adanc si respira linistit, alteori respiratia poate fi zgomotoasa si sacadata. Odata cu trecerea timpului, vei avea mai multa experienta si vei verifica mai rar respiratia bebelusului.
Cum respira normal bebelusul noaptea?
Nou-nascutii respira in cicluri, cu inpiratii care cresc ca frecventa si profunzime, apoi se raresc si sunt mai superficiale. Aceasta se numeste respiratie ciclica. Respiratia bebelusilor se poate chiar opri pentru 2-5 secunde (uneori putin mai mult), apoi porneste iarasi, cu respiratii adanci.
Aceasta este respiratia normala a nou-nascutilor. Pe masura ce va creste, respiratia lui se va apropia mai mult de modelul adultilor, cand vei auzi si cateva suspine in timpul somnului.
Daca vrei sa te asiguri ca respiratia bebelusului tau este normala, iata trei cai rapide de a verifica acest lucru:
1. Asculta: apropie-ti urechea de gura si nasul bebelusului si asculta-l cum respira.
2. Priveste: apleaca-te asa fel incat ochii tai sa fie la acelasi nivel cu pieptul bebelusului si observa miscarile sus-jos pe care pieptul lui le face in timp ce respira.
3. Simte: apropie-ti obrazul de gura si nasucul bebelusului si vei simti respiratia lui pe propria ta piele.
Sunete in respiratia bebelusului
Daca bebelusul face zgomote cand respira, fii atenta la tipul sunetelor care apar. Aceste sunete te pot ajuta sa determini daca bebelusul are probleme respiratorii si in ce zona a aparatului respirator sunt localizate aceste probleme. este o idee buna sa notezi aceste zgomote ca sa stii cum sa le descrii pediatrului.
Suierat – un mic blocaj la nivelul narilor are tendinta sa produca un zgomot care seamana cu un suierat. Acest zgomot dispare dupa ce ii cureti nasucul bebelusului.
Plans ragusit si tuse „latrata” – un blocaj al laringelui, cauzat in general de mucus provoaca sunete ca acestea.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.
Acum sunt citite aceste articole
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!