Constipatia la copii este un fenomen foarte des intalnit. Ea afecteaza aproximativ 10% dintre copiii de toate varstele, insa numai 3% dintre parinti cer sfatul medicilor cu privire la aceasta problema. Constipatia la copii se poate defini fie prin scaune neregulate, foarte rare, fie prin scaune tari. Insa si aici exista o diferenta. Fiecare copil are propriul metabolism, iar starea de constipatie se raporteaza la scaunele pe care un copil le are de obicei. Majoritatea copiilor are un scaun normal la fiecare una-doua zile si pe parinti ar trebui sa-i ingrijoreze scaunele tari aparute la fiecare trei zile.
Cauzele constipatiei la copii
Bebelusii si copiii mici trebuie tratati diferit de adulti pentru ca miscarile intestinale sunt intr-o continua transformare de cand se nasc si pana la varsta de 3-4 ani. Cei mai multi dintre copii nu sufera de vreo tulburare care sa duca la constipatie, pur si simplu au un tranzit intestinal mai lent.
Constipatia se poate instala din mai multe cauze:
– copiii peste 18 luni sunt prea ocupati cu joaca si nu vor sa piarda timpul ducandu-se la toaleta.
– copiii de scoala se tem de lipsa intimitatii sau de mizeria pe care o gasesc de fiecare data in toaletele scolii.
– copiii au avut la un moment dat un moment dureros pe care l-au asociat cu procesul de defecatie si evita sa mai utilizeze toaleta. Dupa un timp, creierul invata sa ignore mesajele trimise de colon ca trebuie sa mearga la baie, scaunul ramane in colon, colonul absoarbe apa din scaun, facandu-l dur si uscat. Iar acest scaun dur si uscat va fi foarte greu de eliminat. Ceea ce il va determina pe copil sa-l retina si mai mult.
– schimbarile dietei afecteaza tranzitul intestinal intestinale. La adulti, dieta cu fibre il imbunatateste, pe cand la copii contribuie la accentuarea constipatiei.
– bebelusii alaptati au mai multe scaune pe zi, iar miscarile intestinale sunt evaluate intre 4 si 50 pe saptamana. Spre deosebire de acestia, bebelusii hraniti cu lapte formula au intre 5 si 28 de miscari intestinale pe saptamana. Schimbatul laptelui poate determina, de asemenea, instalarea constipatiei.
– copiii care mananca multe dulciuri pot suferi de constipatie.
– la unii copii, stari precum febra, deshidratarea, pot cauza fie miscorarea numarului scaunelor, fie intarirea acestora.
– unele boli precum hipotiroidia, sindromul Down, boala Hirschsprung, diabetul, fibroza chistica etc. precum si unele medicamente ca antidepresivele, anticonvulsivele, chimioterapia, medicamentele narcotice pot duce la constipare.
Citeste continuarea: 1 2