Cele mai comune probleme la stomac la bebelusi - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cele mai comune probleme la stomac la bebelusi

Sfatulparintilor » Bebeluși » Sănătate bebelusi » Cele mai comune probleme la stomac la bebelusi
Cele mai comune probleme la stomac
Credit foto: Pixabay.com

Parintii se simt cei mai neputinciosi oameni de pe pamant in momentul in care bebelusii lor sunt bolnavi. Nimic nu-i da mai tare peste cap decat o problema medicala a copiilor, iar unele dintre cele mai des intalnite sunt cele legate de stomac.

Iata cele mai comune probleme de sanatate legate de stomac, la bebelusi si ce ar trebui sa faci pentru a le remedia, potrivit specialistilor pediatri de la parents.com.

1. Varsaturi

Ce vezi: jeturi de voma peste tot.

Diagnostic: Reflux gastroesofagian.

Imagineaza-ti burtica bebelusului tau ca pe un balon inchis cu ajutorul unui muschi, astfel incat mancarea si continutul stomacului sa nu iasa. Nu intotdeauna acest muschi este puternic si chiar si o simpla bula de gaz poate genera voma.

Tratament: Daca in ciuda varsaturilor bebelusul continua sa manance si sa bea, boala va trece de la sine in urmatoarele 6-9 luni. In acelasi timp, bebelusul trebuie hranit si hidratat corespunzator. De asemenea, pentru a preintampina varsaturile, tine bebelusul ridicat dupa ce a mancat si ajuta-l sa eructeze, ca sa elimine gazele din burtica. Insa daca bebelusul are o stare generala proasta, nu ia in greutate si da semne de durere, cere imediat sfatul medicului pediatru.

2. Scaun cu sange

Ce vezi: urme de sange in scutecul bebelusului.

Diagnostic: Constipatie.

Cand vezi in scutec urme de sange, cel mai probabil, pielea sensibila din jurul anusului a cedat si a crapat. Asta inseamna, cel mai probabil, constipatie. Sangerarile se vor opri de la sine, daca problema cu constipatia se rezolva. Cere de urgenta sfatul medicului daca scaunul bebelusului contine mai mult sange sau mucus. Pentru a-ti da seama daca micutul tau este sau nu constipat, urmareste-i “programul”. Daca, sa zicem, are de obicei un scaun pe zi, ar trebui sa incepi sa-ti faci probleme daca au trecut trei-patru zile de cand a eliminat ultimul scaun.

Tratament: Aplica o crema emolienta pentru bebelusi in jurul anusului bebelusului dupa fiecare schimbare de scutec. Principalul “tratament” al constipatiei este alimentatia corespunzatoare. Daca bebelusul este mai mic de 4 luni, cere sfatul medicului. Daca bebelusul tau a trecut deja pe alimentatie solida, da-i fructe si legume bogate in fibre. Daca problema nu s-a rezolvat in doua zile, cere sfatul medicului.

Citeste si: Durere de burta la copii! Totul despre durerile abdominale. Ce trebuie sa stie parintii

3. Gaze

Ce vezi: copilul are grimase, este agitat si trage vanturi mirositoare.

Diagnostic: Gaze.

Gazele sunt gaze si nu prea ai multe de facut in cazul lor. Daca bebelusul mananca si se dezvolta normal, nu trebuie sa-ti faci griji.

Tratament: Chiar si alimentele sanatoase pot produse gaze copilului. Daca alaptezi, evita broccoli, varza, usturoi, ceapa. Daca bebelusul este hranit la biberon, tine recipientul drept pentru ca bulele formate in timpul amestecarii formulei sa se “linisteasca”. Iar atunci cand bebelusul are gaze, freaca-i burtica incet, cu miscari circulare, pentru a-l ajuta sa elibereze aerul.

4. Voma

Ce vezi: copilul vomita imediat dupa ce mananca.

Diagnostic: Intoxicatie alimentara.

Copiii pot voma si din cauze care n-au legatura cu problemele medicale (au mancat prea mult, au rau de masina etc.). Insa cand este vorba despre toxiinfectie alimentara, toxinele produse de bacteriile cu care au fost infestate alimentele reactioneaza imediat, dand stari de voma, greturi, voma si diaree (de obicei in mai putin de 6 ore de la ingerarea alimentelor contaminate). Alimentele care pot fi contaminate usor sunt lacatatele, carnea, ouale si orezul.

Tratament: Din fericire, starea de voma dureaza aproximativ 48 de ore si boala poate fi tratata acasa. Atat timp cat copilul este hidratat, si daca nu apar si alte simptome, starea lui de sanatate nu este in pericol. Doar ca se simte foarte rau. Insa daca deshidratarea este puternica, daca copilul nu poate bea sau manca nimic, daca are scaune diareice sau insotite de sange, trebuie mers de urgenta de medic.

Te mai poate interesa si; Bebelusul tau vomita? Ce este normal si ce nu

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 04/11/2022