Cand pot sa-i dau miere bebelusului? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cand pot sa-i dau miere bebelusului?

Sfatulparintilor » Bebeluși » Sănătate bebelusi » Cand pot sa-i dau miere bebelusului?
Cand pot sa-i dau miere bebelusului
Credit foto: Imagine de Ben Kerckx de la Pixabay

Mierea este un aliment natural complet, care aduce multiple beneficii pentru sanatate, asa ca ar putea parea o idee excelenta sa ii dai miere si micutului tau. Conditia este ca bebelusul sa fi implinit deja varsta de un anisor, pentru ca altfel, daca ai dai miere prea devreme, ii poate crea probleme.



Asta deoarece mierea poate contine sporii unei bacterii numite Clostridium botulinum, care pot germina in sistemul digestiv nedezvoltat al copilului si-i pot provoca botulism, o afectiune rara, dar potential fatala. Acesti spori sunt de obicei inofensivi pentru persoanele adulte sau pentru copiii de peste un an.

Pentru a nu aparea probleme, nu gati cu miere daca va manca si bebelusul.

Toxinele sunt sensibile la caldura, insa sporii sunt dificil de ucis. Alimentele din comert care contin miere, precum cerealele, sunt inofensive pentru bebelusi, deoarece au fost incalzite indeajuns pentru ca sporii sa moara. Sporii nu pot fi ucisi prin metodele de gatit din casa ta.

Astfel, sporii amintiti pot provoca o forma rara de otravire, denumita botulism. In cazul in care bebelusul a facut botulism, primele simptome vor aparea la 8-36 de ore dupa ce a mancat mierea. Trebuie sa iti suni doctorul imediat daca micutul a mancat miere si are urmatoarele simptome: constipatie; apatie; lipsa apetitului, slabirea musculaturii, probleme cu suptul sau daca plange si este letargic. Un alt motiv pentru care nu trebuie sa adaugi miere sau zahar in mancarea micutului tau consta in faptul ca acestea ii vor afecta dintii care abia i-au iesit.

Citeste si: Mierea in alimentatia copilului

Evita indulcitorii pe cat posibil

Sporii de botulism se gasesc peste tot in natura, iar mierea pare sa-i gazduiasca mai des decat oricare alt aliment. De fapt, botulismul poate aparea si in alti indulcitori, cum ar fi siropul de artar sau siropul de porumb. Sporii se pot gasi chiar si in praf, indicand faptul ca este vorba despre o toxina extrem de raspandita. Drept rezultat, cele mai multe persoane se adapteaza la ei si sunt capabile sa reziste la o cantitate redusa de toxina.

Totusi, copiii nu au un sistem digestiv bine dezvoltat si pot fi susceptibili de a face botulism. Mierea nu contine intotdeauna spori, dar, in comparatie cu alte alimente, e mai probabil sa contina botulism. In cazul in care cumparati produse ce contin miere, este indicat sa cititi cu atentie etichetele. De asemenea, parintilor le este recomandat sa nu le dea prea multe dulciuri copiilor, indiferent de varsta micutilor, pentru a preveni dezvoltarea unui apetit in aceasta directie. In timp ce unele cantitati mici de indulcitori naturali reprezinta cai potrivite pentru inseninarea zilei micutilor, folosirea excesiva a zaharurilor ar trebui evitata.

Botulismul la bebelusi poate fi letal daca nu este depistat la timp. Totul incepe cu constipatia. De asemenea, un micut ce sufera de botulism va prezenta probleme ale sistemului nervos, care se manifesta printr-o slabire a muschilor. Drept rezultat, bebelusii cu botulism vor plange mai slab si vor avea probleme de hranire. Din fericire, cazurile de botulism la bebelusi sunt foarte rare, datorita in special vigilentei parintilor, ca si procesarii mai atente a alimentelor.

Nu rata nici: Cum te poate vindeca mierea. 14 retete magice

Autor: Alexandra NEDELCU

Imagine de Ben Kerckx de la Pixabay

Data articol: 30/08/2024