Autismul - reactie adversa de la unele vaccinuri? Mit sau adevar? - Pagina 3 din 3 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Autismul – reactie adversa de la unele vaccinuri? Mit sau adevar?

6. Care sunt dovezile ca thimerosalul nu duce la autism?

In 2003, un studiu prezentat in Jurnalul American de Medicina Preventiva a analizat datele ratelor de autism din Danemarca si Suedia, dupa ce a fost scos thimerosalul din lista ingredientelor pentru vaccinuri, in 1992. Potrivit acestor date, rata autismului s-a mentinut pe un trend ascendent,  desi s-ar fi asteptat ca aceasta sa scada dupa scoaterea thimerosalului din formula. In Marea Britanie, rata autismului este in continuare mare, desi thimerosalul mai exista doar in vaccinul DTP.

In septembrie 2007, un studiu publicat in New England Journal of Medicine releva faptul ca nu se poate dovedi o relatie directa intre vaccinurile care contin thimerosal si dezvoltarea neuropsihologica a copiilor intre 7 si 10 ani. De asemenea, in februarie 2009, un studiu publicat in revista Pediatrics releva faptul ca, pe un esantion de copii cu varste cuprinse intre 10 si 12 ani (la 10 ani dupa vaccinarea DTP cu thimerosal) nu s-a gasit nicio tulburare in dezvoltarea neurologica a acestor copii.

In 2010, un studiu publicat in revista Pediatrics concluzioneaza ca nu exista un risc crescut de autism ca urmare a expunerii la thimerosal. S-a ajuns la aceasta concluzie dupa ce au fost analizate datele a 254 de copii cu autism si a 752 fara autism, iar din informatiile prezentate nu reiesea o expunere mai mare la thimerosal a copiilor cu autism fata de cei fara autism.

 

7. Se mai foloseste thimerosal la alte vaccinuri?

Thimerosalul este inca folosit ca si conservant pentru vaccinurile destinate adultilor, inclusiv vaccinul antigripal. Formulele fara thimerosal sunt destinate bebelusilor, copiilor mici si femeilor insarcinate. De asemenea, vaccinurile DTP destinate copiilor peste 7 ani pot contine thimerosal. De asemenea, sunt producatori care inca folosesc thimerosal in formulele de vaccinuri pentru copii.

8. Care sunt riscurile daca nu imi vaccinez copilul?

Specialistii spun ca beneficiile vaccinarilor sunt mai mari decat riscurile, atat pentru copii, cat si pentru societate in general. Exista un procentaj de copii care sufera efecte adverse, insa aceste incidente sunt rare in comparatie cu numarul mare de copii vaccinati anual. Julia McMillan, profesor de medicina pediatrica la Johns Hopkins University din Baltimore, a declarat ca o multime de boli sunt eradicate sau cel putin contrabile datorita vaccinarilor.  “Multi parinti sunt prea mici ca sa-si aminteasca ravagiile pe care le faceau aceste boli inainte de aparitia vaccinurilor. Poliomielita nu mai exista in Statele Unite de zeci de ani. Pojarul, care inca omoara zilnic copii in Africa, este tinut sub control in Statele Unite. Vaccinul impotriva  Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae tip b, meningococcus au scazut substantial frecventa meningitelor bacteriene sau a altor boli cauzate de aceste bacteria. Daca oamenii decid sa nu-si mai vaccineze copiii, putem asista din nou la raspandirea unor boli in proportii epidemic. De exemplu, la sfarsitul anilor ’80, cand oamenii au hotarat sa nu se mai vaccineze impotriva pojarului s-au inregistrat peste 100.000 de cazuri, cu 120 de decese. Dupa 1998, cand s-a revenit la vaccinare, numai 89 de persoane au inregistrat forme grave de pojar si nimeni nu a murit.  NU mai devreme de anul 2008, s-a raportat o crestere a numarului de imbolnaviri cu pojar. 90% dintre aceste cazuri au fost <importate> in urma vacantelor in afara teritoriului Statelor Unite. Dintre acestia 90% nu au fost vaccinati impotriva pojarului”, a explicat dr. McMillan.

Potrivit acesteia, imunizarea este un element hotarator in stoparea dezvoltarii anumitor boli. Chiar daca persoana care nu se vaccineaza nu calatoreste in straintate, libera circulatie a celorlalti poate fi cauza aducerii unor virusi si bacteria din alte tari. Si cu cat exista mai multi oameni neimunizati in colectivitate, cu atat sansele raspandirii rapide a bolilor sunt mai mari.

 

Noi v-am prezentat plusurile si minusurile demonstrate de specialisti in ceea ce priveste vaccinarea. Decizia de a le face sau nu va apartine. Nu uitati sa cereti sfatul medicului daca aveti orice nelamurire legata de utilizarea vreunui vaccin sau a oricarui alt medicament.

Citeste continuarea: 1 2 3

Cuvinte cheie: , ,
Data articol: 10/02/2013