Ce NU este indicat sa manance o gravida
In perioada celor 9 luni de sarcina ar fi bine sa ocolesti urmatoarele alimente:
1. Branzeturi cu mucegai, intrucat poti risca o infectie cu listeria (o bacterie ce pune in pericol viata fetusului).
2. Pateurile de orice fel, vegetale si din carne, din cauza aceluiasi risc de infestare cu listeria.
3. Alimente nepreparate sau slab preparate, din cauza potentialului risc de infestare cu listeria sau alti agenti patogeni.
4. Oua crude sau slab preparate, din cauza potentialului risc de infestare cu salmonella. Ouale trebuie fierte tari, pentru a reduce riscul.
5. Anumite tipuri de peste, din cauza potentialului risc de contaminare cu mercur: rechin, peste spada. Pentru ca sunt pesti mari, acestia sunt in fruntea lantului trofic, ceea ce presupune un nivel ridicat de mercur. Specialistii recomanda si o limitare in cazul tonului, nu mai mult de o portie pe saptamana.
6. Calorii goale: prajiturele, biscuiti, fursecuri, bomboane. Sunt bogate in grasimi si zaharuri si au un continut slab de nutrienti, ceea ce poate submina eforturile gravidei de a se mentine sanatoasa.
7. Lapte nepasteurizat. Acesta poate contine bacteria listeria, care poate trece dincolo de placenta si poate provoca bebelusului septicemie.
8. Cafea. este indicat sa eviti cafeaua in primul trimestru de sarcina. Fiind o bautura diuretica, prin consumarea de cafea poti elimina calciul din organism, element atat de necesar in dezvoltarea bebelusului.
9. Alcoolul nu este recomandat in timpul sarcinii. Alcoolul poate trece dincolo de placenta si poate ajunge in sangele bebelusului, iar ficatul lui nu este suficient de dezvoltatsa il proceseze. Consumul excesiv de alcool pune in pericol atat sanatatea mamei, cat si a bebelusului care poate dezvolta sindromul alcoolismului fetal.Acesta presupune aparitia unor malformatii faciale, tulburari comportamentale, probleme cognitive.
Citeste mai multe despre Alimentatia si regimul in timpul sarcinii pe Aptanutricia.ro.
NUTRICIA sustine recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii de a alapta exclusiv pana la cel putin 6 luni si de a continua alaptarea cat mai mult timp posibil in paralel cu introducerea alimentatiei diversificate.
Citeste continuarea: 1 2
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua