Alimentatie bebelusi 9-12 luni
Chiar daca bebelusul a mai crescut, introducerea fiecarui nou aliment trebuie facuta pe rand, cu pauza de cateva zile intre ele, pentru a observa reactiile organismului. Cand bebelusul a inceput sa manance o varietate larga de alimente solide, poti sa-l alaptezi dupa masa diversificata.
Pana la varsta de un an, bebelusul ar trebui sa invete sa ia singur cu manuta anumite alimente si sa bea singur din paharul special pentru copii.
Inainte de a cumpara un produs, verifica termenul de valabilitate si lista ingredientelor. De asemenea, evita prepararea mancarii la cuptorul cu microunde.
Pentru a reduce la minimum consumul de substante chimice, este recomandat sa faci paine de casa, folosind pentru cresterea aluatului doar drojdie de bere. Carnea trebuie spalata bine si fiarta inainte de preparare. Apa in care a fiert se arunca. Apoi se spala carnea din nou si se prepara fie tot fiarta, fie pe gratar sau la cuptor. Foloseste pentru acrire zeama de lamaie sau bors proaspat, din surse cunoscute. Pune ulei (de floarea soarelui sau de masline), la sfarsit, cand mancarea este gata. Schimba sursa de apa plata la aproximativ doua saptamani, intrucat fiecare marca are un continut diferit de saruri minerale, iar incarcarea rinichilor doar cu anumite tipuri poate cauza diselectrolitemii, sau foloseste apa speciala pentru bebelusi
Alimente permise: kiwi (dupa 10 luni), sparanghel, soia – inclusiv tofu, peste alb (dupa 10 luni), fasole verde sau uscata (dupa 10 luni), capsune, citrice (pomelo, portocala, grapefruit, lamaie), zmeura, catina, masline, ananas, mango, rubarba (dupa 10 luni), bame, broccoli (dupa 10 luni), conopida (dupa 10 luni), linte, rosie (dupa 10 luni), spanac/naut (dupa 10 luni), castravete (dupa 10 luni), salata (dupa 10 luni), varza (dupa 10 luni), ridichi, leurda, lapte de capra, lapte de vaca, albus de ou,
Alimente interzise: ciocolata, cacao, cafeina, condimente, conservanti, prajeli, sucuri din comert, citrice in cantitati mari (irita stomacul), fructe de mare, scoici, melci, dulciuri, sare/zahar (medicii recomanda cantitati foarte mici, dupa implinirea varstei de 1 an), carne de porc si oaie, alimente afumate (inclusiv cascaval), mancaruri din comert, muraturi, ciuperci, sosuri, tocaturi, rantasuri, conserve, produse congelate, decongelate apoi iar congelate, produse fara aviz sanitar, produse care nu au trecut termenul de valabilitate pe eticheta, produse de provenienta necunoscuta, produse de la vanzatori ambulanti din targuri.
Alimentatie copii 1-3 ani
Cu timpul, copilul va dori sa guste si din farfuria ta. Insa nu tot ce contine portia ta este potrivit si pentru el.
Se mentin regulile de preparare a mancarurilor, precum si cele legate de siguranta alimentatiei. Orice nou aliment se introduce singur, nu in combinatie cu alte alimente noi, se asteapta doua-trei zile pentru a observa reactia organismului. Daca cel mic refuza un aliment anume, se va incerca din nou peste doua-trei saptamani. Sunt de asemenea de evitat alimentele cu care cei mici se pot ineca. Pentru obisnuirea lor cu procesul de masticatie, taie bucatile mici, astfel incat sa nu existe pericol de sufocare. O atentie deosebita trebuie acordata si alimentelor cu potential risc de alergii.
Alimente permise: porumb (dupa 12 luni), urzici (dupa 2 ani), ghimbir (dupa 2 ani), fructe de mare (dupa 3 ani).
Alimente interzise: carne de porc, ciuperci, sucuri acidulate, produse care contin cofeina, produse cu conservanti, coloranti, arome artificiale, sare, zahar.
Unii medici permit consumarea carnii de porc dupa varsta de 2 ani si de ciuperci, dupa varsta de 4 ani.
Introducerea alimentatiei diversificate este un proces indelungat si foarte important. Cere de fiecare data sfatul medicului pediatru pentru a alcatui micutului tau o dieta corespunzatoare.
Afla care sunt efectele negative ale zaharului asupra sanatatii copilului pe Aptanutricia.ro.
NUTRICIA sustine recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii de a alapta exclusiv pana la cel putin 6 luni si de a continua alaptarea cat mai mult timp posibil in paralel cu introducerea alimentatiei diversificate.
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?