Alimentatia corecta a copilului in primii sai 3 ani de viata este pilonul de baza in construirea unui sistem imunitar puternic, precum si in dezvoltarea sa sanatoasa. Tocmai de aceea, trebuie sa acorzi o atentie sporita alimentelor pe care le introduci in alimentatia copilului tau, odata cu diversificarea acesteia. Unele alimente sunt extrem de nutritive si benefice organismului micutului, iar altele pot cauza diverse probleme de sanatate, din cauza faptului ca sistemul digestiv al copilului nu este suficient dezvoltat in primii ani.
Pentru a-ti oferi un mic ajutor, am pregatit pentru tine o lista a alimentelor permise si interzise, in functie de varsta copilului.
Alimentatie bebelusi 0-6 luni
Specialistii recomanda alaptarea exclusiva pana la varsta de 6 luni. Ca atare, singurul aliment permis in aceasta perioada este laptele matern. In cazul in care, din diverse motive, nu poti alapta, medicul iti va recomanda o formula de lapte potrivita pentru bebelusul tau.
Cand bebelusul este alaptat, este indicat ca hranirea sa se faca la cerere, fiind pus la san de cel putin 8 ori la fiecare 24 de ore. In cazul in care bebelusul este hranit cu lapte formula, aceasta se va da dupa program, la fiecare 3 ore, cu pauza de 5-7 ore pe noapte, in functie de necesitatile sugarului.
Formulele de lapte sunt adecvate fiecarei etape de varsta si se vor da doar la recomandarea medicului pediatru si in cazurile exceptionale in care mama nu poate alapta.
Alimentatie bebelusi 6-9 luni
Specialistii recomanda ca initierea diversificarii alimentatiei sa nu se faca mai devreme de 17 saptamani si nu mai tarziu de 6 luni. Asta nu inseamna ca e nevoie sa intrerupi alaptarea. Atunci cand bebelusul este pregatit pentru a consuma alimente solide prezinta cateva semne care te pot ajuta: isi sustine singur capul, sta singur pe scaunelul de masa, deschide gura cand vede o lingura de mancare, isi intoarce fata atunci cand nu mai vrea sa manance.
Fiecare nou aliment trebuie introdus separat de altele, pentru a-ti putea da seama daca ii prieste sau nu, daca face alergie sau nu. Mancarea solida se va da dupa ce a fost alaptat si intotdeauna atunci cand este odihnit, fericit. Nu forta bebelusul sa manance ceva daca nu vrea.
Bebelusul trebuie obisnuit sa manance la anumite ore si, de preferat, sa fie pus la masa cu adultii, sa mancati “in familie”.
Este recomandat sa se inceapa diversificarea cu alimente facute piure, iar pe masura ce creste, alimentele sa fie putin zdrobite, apoi taiate bucatele mici. Schimbarea texturii il va deprinde pe cel mic cu reflexul mestecarii mancarii.
Atunci cand bebelusul refuza un anumit tip de mancare, insista dupa cateva zile. Uneori este nevoie si de doua-trei saptamani si chiar mai mult de “exercitiu” pentru ca cel mic sa accepte un aliment.
Alimente permise: avocado, mar, para, piersica, nectarine, cartof (alb, roz sau dulce), dovleac, morcov, patrunjel radacina, pastarnac, fenicul, orez alb, orez brun, caisa, coacaze, pepene rosu (dupa 8 luni), prune, stafide, struguri fara samburi, papaya (dupa 8 luni), smochine (dupa 8 luni), afine, banane, ardei gras/capia/gogosar, ceapa, dovlecel, fasole verde (dupa 8 luni), mazare, sfecla rosie (dupa 8 luni), telina, vinete (dupa 8 luni), usturoi, praz, grau/hrisca (dupa 8 luni), mei, orz/ovaz, quinoa (dupa 8 luni), secara (dupa 7 luni), branza proaspata facuta in casa, iaurt proaspat facut in casa, galbenus, somon, sardine, dorada, carne de pui, curcan, vita, porc, miel, seminte de susan (dupa 8 luni), ciuperci (dupa 8 luni), vanilie, pudra de roscove (dupa 8 luni), drojdie, bros de casa, leustean, ulei – masline, samburi de struguri, susan floarea soarelui (dupa 7 luni), chimen/, marar (dupa 8 luni), rozmarin (dupa 8 luni).
Alimente interzise: ciocolata, nuci (pana la 4 ani copilul nu ar trebui sa manance nuci, alune, seminte, migdale, fistic, din cauza riscului de inec, precum si a dezvoltarii unor alergii), albus de ou, miere, lapte de vaca, citrice si sucuri din citrice, mancare procesata, legume bogate in nitrati (alimente precum sfecla rosie, fasolea verde, spanacul nu sunt indicate inainte de 8 luni).
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?