Un mit frecvent vechiculat in randul celor care nu sustin si nu practica vaccinarea constra in faptul ca alaptarea mamei protejeaza suficient incat sa nu se impuna vaccinarea. Cu toate ca laptele matern dispune de proprietati minunate, nu este un panaceu si nu ofera protectia de care sugarii au nevoie impotriva unor boli periculoase. Citeste in continuare explicatia exacta, precum si opinia specialistilor.
Cum functioneaza sistemul imunitar?
Desi alaptarea ofera nenumarate beneficii mamei si copilului, laptele matern nu este o potiune magica. Sunt persoane care considera ca laptele pe care il secreta o mama care alapteaza reprezinta un agent puternic al sistemului imunitar incat vaccinurile nu isi mai gasesc utilitate. Insa aceasta conceptie este departe de a avea un fundament stiintific si contrazice modul in care sistemul imunitar functioneaza, in special cu privire la rolul imunitatii pasive.
Multe vedete duc beneficiile alaptarii la extreme. Gisele Bundchen afirma ca „Copiii mei nu s-au imbolnavit niciodata cat i-am alaptat. Daca aveau ceva la ochi, le puneam putin lapte in ochi. Inainte sa zburam cu avionul, foloseam o pipeta si le puneam lapte in nas pentru a-i proteja de microbii din avion”. Citeste declaratia vedetei aici.
Insa oare ce se intampla in mod exact la nivelul sistemului imunitar? Acesta reprezinta o interactiune complexa de organe, celule, proteine si alti factori care ne protejeaza constant de milioane de bacterii, virusuri si alti patogeni. Privindu-l in ansamblu, este compus din doua parti cu functii si fiziologie complet diferite – sistemul innascut sau pasiv si cel adaptiv sau activ; desi conlucreaza, cele doua sunt distincte.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.
Acum sunt citite aceste articole
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!