Practica de a plasa copilul mic sa doarma intr-o camera separata este de data relativ recenta. Pana in timpurile moderne, bebelușii și chiar copiii mai maricei imparțeau același spațiu de dormit cu parinții. Astazi, exista o mulțime de discuții pro și contra dormitului in camere separate. Se pare , totuși, ca majoritatea studiilor au demonstrat ca este bine sa dormi in camera cu copilul, cel puțin in primele șase luni de la naștere, intervalul putand fi marit pana la 1- 2 ani.
Dintre toate speciile, puii de om sunt, poate, cei mai neajutorați, imediat dupa naștere și in primele luni de viața. Fara protecția și grija parinților, sunt incapabili sa supraviețuiasca, fie chiar și pentru o perioada scurta. Contactul fizic permanent, precum și dormitul impreuna cu mama sau in același spațiu cu aceasta a reprezentat o condiție in evoluție pentru dezvoltarea armonioasa a copilului.
Plasarea copilului mic intr-o alta camera de dormit a survenit destul de recent, in special in Occident. In ultimul timp, au luat amploare și controversele legate de dormitul impreuna sau separat al copiilor. Totodata, s-au dezvoltat o serie de studii care au polarizat și mai mult aceste dezbateri, oferind deopotriva argumente privind riscurile sau beneficiile (atat fizice, cat și psihologice) asociate cu dormitul impreuna cu copilul.
Schimbarile in stilul de viața și problema dormitului in aceeași camera cu copilul
Anumite schimbari survenite in stilul de viața, in special in țarile profund industrializate, au condus la concluzia ca dormitul impreuna cu copilul ar putea dauna sanatații și siguranței acestuia, atat din punct de vedere fizic (in special legat de pericolul sufocarii), dar mai ales psihologic. Creșterea spațiului locativ, asociata și cu valori precum accentul pe viața de cuplu, promovarea independenței copilului, individualismul au condus la aceasta schimbare de perspectiva, care nu este imbrațișata in mediile tradiționaliste.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.
Acum sunt citite aceste articole