8. Imbraca copilul in haine comode care sunt usor de scos si pus la control. Nimic nu e mai dificil de gestionat decat un copil prizonier al unor haine frumoase dar prea dificil de manevrat cand si asa toata lumea este fie grabita fie agitata la medic. Pune-i de exemplu un pantalonas comod de trening in loc de dres lung sau pantaloni incomozi.
9. Asigura-te ca cel mic a mancat inainte de vizita la medic. Un copil infometat este un copil greu de manevrat. Daca iei cu tine o gustare sa i-o dai in sala de asteptare, gaseste variante care sa nu genereze firimituri pe unde sunteti. Personalul nu este obligat sa faca curatenie dupa copilul tau.
10. Stabileste o lista cu intrebarile principale ca sa fii convinsa ca acoperi tot in timpul intalnirii. Pune-le in ordinea importantei lor, de la cea mai importanta la cea mai putin importanta pentru tine.
11. Luati cu voi o jucarie de plus iubita de copil sau o papusa. De multe ori, medicul controleaza intai jucaria pentru ca cel mic sa vada ce simplu este. Pana la urma, daca Barbie sau Ben Ten pot sa stea la control, va putea si copilul. Poti ruga medicul sa consulte intai jucaria, daca lui nu ii trece prin minte acest aspect.
12. Tine copilul in brate in timpul consultului, daca simti ca asa este mai confortabil si in siguranta. Controalele efectuate asupra copiilor mici, prescolarilor si scolarilor nu implica sa se intinda singuri pe mese, iar ei se simt mai bine in bratele unui parinte.
13. Tine minte de la alte controale ce functioneaza si ce nu. Copiii mici pot sa nu stea locului langa scala de masurare a inaltimii si pot fi masurati in joaca de asistenta medicala la finele consultatiei in loc de la inceput.
14. Foloseste ajutor vizual. Daca copilul are o problema care tot apare si dispare, cum ar fi o alergie pe piele, sau daca are anumite manifestari doar cand nu e in cabinetul medicului, nu ezita sa vii cu o fotografie sau filmare la medic daca altfel nu ai cum sa ii arati problema pentru care ai venit.
15. Ai incredere in instinctele tale. Cand tu crezi cu adevarat ca ceva e in neregula cu copilul tau, roaga medicul sa investigheze mai in detaliu. Daca el nu considera ca este cazul iar tu ca parinte nu esti linistit, sa nu iti fie teama sa mai ceri si o alta opinie de specialitate.
Foto: dreamstime.com
Citeste continuarea: 1 2