Shop
Ultimele 100 de articole

10 intrebari despre fontanele

06 decembrie 2018, , Vizualizări:
Cap turtit la bebelus - Plagiocefalia - sfatulparintilor.ro - pexels-photo-62272

Fontanelele ajuta in momentul in care bebelusul iese din burta mamei. Dupa aceea, medicul pediatru va monitoriza evolutia, important pentru a detecta posibilele probleme osoase sau neurologice.

 

Ce sunt fontanelele?

Acestea sunt cele mai largi deschideri care separa oasele de craniul nou-nascutului. Permit oaselor capului sa se suprapuna reciproc la nastere, pentru a facilita iesirea copilului si pentru a se extinde astfel incat creierul sa ajunga la dimensiunea normala.

Cate si cum sunt fontanelele?

Exista sase, dar numai cea anterioara este palpata (romboida si situata intre frunte si coroana) si cea posterioara (se vede la copiii prematuri, este triunghiulara si se afla intre coroana si fundul gatului). Toate sunt moi, plate sau usor scufundate la atingere. Unele sunt latente.

 

De ce trebuie sa fie monitorizate?

Aceasta este etapa in care cresterea copilului este accelerata. Observarea periodica de catre medicul pediatru a evolutiei si inchiderea fontanelelor este esentiala pentru confirmarea dezvoltarii normale a copilului si pentru detectarea posibilelor anomalii neurologice si mentale.

 

Cand trebuie sa se inchida fontanelele?

Fontanelul anterior (cel mai mare) se inchide, de obicei, intre 7 si 18-19 luni de viata. Cu toate acestea, poate fi normal ca inchiderea sa continue dupa 4 luni sau sa fie amanata pana la 24. In ceea ce priveste fontanelul posterior (mic), este normal sa se inchida in primele 2 sau 3 luni de viata.

Citeste continuarea pe COPILUL.RO.

Cuvinte cheie:

Organic India
seo
Gradinita
codul
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Meniu