Fontanelele ajuta in momentul in care bebelusul iese din burta mamei. Dupa aceea, medicul pediatru va monitoriza evolutia, important pentru a detecta posibilele probleme osoase sau neurologice.
Ce sunt fontanelele?
Acestea sunt cele mai largi deschideri care separa oasele de craniul nou-nascutului. Permit oaselor capului sa se suprapuna reciproc la nastere, pentru a facilita iesirea copilului si pentru a se extinde astfel incat creierul sa ajunga la dimensiunea normala.
Cate si cum sunt fontanelele?
Exista sase, dar numai cea anterioara este palpata (romboida si situata intre frunte si coroana) si cea posterioara (se vede la copiii prematuri, este triunghiulara si se afla intre coroana si fundul gatului). Toate sunt moi, plate sau usor scufundate la atingere. Unele sunt latente.
De ce trebuie sa fie monitorizate?
Aceasta este etapa in care cresterea copilului este accelerata. Observarea periodica de catre medicul pediatru a evolutiei si inchiderea fontanelelor este esentiala pentru confirmarea dezvoltarii normale a copilului si pentru detectarea posibilelor anomalii neurologice si mentale.
Cand trebuie sa se inchida fontanelele?
Fontanelul anterior (cel mai mare) se inchide, de obicei, intre 7 si 18-19 luni de viata. Cu toate acestea, poate fi normal ca inchiderea sa continue dupa 4 luni sau sa fie amanata pana la 24. In ceea ce priveste fontanelul posterior (mic), este normal sa se inchida in primele 2 sau 3 luni de viata.
Citeste continuarea pe COPILUL.RO.
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?