3. Pune-i patutul in dormitorul tau
S-a demonstrat ca dormitul in aceeasi camera cu bebelusul scade considerabil riscul de SMSS. Nu instala opritori si bare de protectie in patut: studiile au aratat ca, de fapt, ele nu sunt eficiente in prevenirea accidentelor, ci pot fi chiar periculoase, ducand la sufocare, strangulare sau la prinderea membrelor intre gratii. In lipsa acestor opritori, aerul poate circula liber, ajutandu-ti puiul sa respire mai bine (si, in plus, il poti supraveghea mai usor, pentru ca il vezi mai bine din patut).
De asemenea, nu iti lasa micutul sa doarma prea mult in scaunul auto, in carucior sau in banduliera in care il porti prin casa. Acest lucru e important indeosebi in cazul bebelusilor sub 4 luni – ori de cate ori il asezi in marsupiu/banduliera/scaunul auto/carucior, ai grija sa nu aiba gurita si nasucul acoperite, iar daca se rasuceste in somn reasaza-l in poztia optima pentru dormit. De altfel, nu este recomandat nici dormitul in fotoliu (obisnuit sau de tip „bean bag”), pe canapea, pe saltele cu apa, pe saltelele obisnuite pentru adulti s.a.m.d. – toate acestea sunt asociate cu un risc crescut de SMSS.
4. Ai grija sa nu se supraincalzeasca in timpul noptii
Imbraca-ti bebelusul in hainute comode, care sa nu aiba accesorii, gulerase, volanase sau mai multe straturi de material. Nu ii acoperi capul sau fata cu o caciulita/palarioara/gluga si fii foarte atenta la semnele de supraincalzire: daca micutul transpira sau are parul ud, schimba-i hainutele imediat si fa tot ce poti ca sa il racoresti.
Te mai poate interesa si: Deshidratarea la bebelusi. Semne de deshidratare! Ce trebuie facut
5. Da-i suzeta cand il bagi in pat
Studiile au aratat ca incidenta SMSS este mai scazuta in cazul bebelusilor care sunt adormiti cu suzeta. Deocamdata nu exista o explicatie pentru acest lucru, dar medicii recomanda acum ca, in primul an de viata al micutului tau, sa ii oferi suzeta nu doar pe timpul noptii, ci ori de cate ori e timpul pentru un somnic. Sigur, daca el nu pare entuziasmat de idee, nu incerca sa il fortezi. Iar daca ii cade suzeta din gurita in timp ce doarme, nu e nevoie sa i-o dai din nou. De altfel, daca alaptezi la san, preferabil ar fi sa astepti pana cand va acomodati amandoi cu alaptarea, adica trei sau patru saptamani dupa nastere, si abia apoi sa introduci suzeta in ritualul de culcare.
Autor: Alexandra NEDELCU
Sursa: Baby Center.com
foto: Depositphotos.com
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?