Fie ca esti o proaspata mama fie ca esti veterana in ale cresterii copiilor, este foarte greu sa tii pasul cu tot ce e de facut sau nu e de facut in acest domeniu al cresterii si educarii celor mici. Ne place sa credem despre noi ca suntem cele mai bune mame. Dar oricat de mult credem ca facem totul bine, de fapt nu facem.
Iata care sunt cele mai mari 10 greseli pe care parintii le fac si cum sa le eviti …
1. Dormi cu bebelusul in pat
E mult mai usor sa iti hranesti la san bebelusul la 2 noaptea sau sa ii dai biberonul sau sa il strangi la piept si sa ii schimbi scutecul atunci cand el este langa tine. Insa ai grija, iti pui copilul la un risc. Din pacate, s-a dublat numarul parintilor care isi iau copilul in pat cu ei, conform National Infant Sleep Position Study (de la 5,5% in 1993 la peste 13% in 2000).
Copiii care dorm cu parintii lor cu de 40 de ori mai putine sanse sa fie sufocati fata de cei care dorm singuri, conform studiului Universitatii din St Louis. De ce? Un parinte de poate misca inconstient in timpul noptii si poate ajunge deasupra copilului sau acesta se poate rostogoli si ajunge prins intre saltea si perete sau tablia de la pat.
Daca totusi dormi cu copilul in pat, in special in prima noapte, desi este indicat sa nu o faci, macar tine la indemana patutul copilului sau landoul sau langa patul vostru. In pat sa nu ai nimic in afara de o saltea ferma. Fara animalute de plus sau perne – sunt pericole reale pentru un bebelus.
Nu lasa la indemana nici paturici pentru ca ele pot acoperi cu usurinta fata copilului. In schimb, culca-l in saltea moale si calda de dormit care are gauri la maini si cap.
Si sigur, culca copilul pe spate intotdeauna ca sa reduci sindromul mortii subite.
2. Il pui la culcare cu biberonul de lapte in gura
Acesta este modul perfect sa contribui la formarea cariilor la dintii de lapte ai copilului tau, spune Michael Ignelzi, dentist si purtator de cuvant a American Academy of Pediatric Dentistry.
Cand copiii beau lapte sau suc de fructe noaptea la culcare, bacteriile care cauzeaza cariile „de biberon” se formeaza in gura de la zaharul din acel lichid. Sunt copii care in jurul varstei de 2 ani incep sa aiba carii care pur si simplu le rod si distrug dintii din fata unde copilul a stat in contact cu biberonul.
Daca copilul bea lapte sau suc natural la gustare peste zi, fluxul de saliva care se formeaza in gura poate neutraliza acidul care provoaca cariile. In schimb, noaptea la culcare, daca copilul are obiceiul sa adoarma cu biberonul in gura din care ii curge lapte, acel acid care se formeaza din bacteriile cauzate de resturile de zahar din lapte, nu mai este neutralizat de saliva in timp ce copilul doarme si asa se formeaza cariile de biberon care foarte greu se trateaza, mai ales la un copil mic care nu merge cu placere la dentist.
3. Ii cumperi mobila sau jucarii second-hand
Pe vremurile astea de criza, cine poate condamna o mama ca incearca sa faca ceva economie si sa cumpere la mana a doua unele lucruri trebuincioase copilului mic?
Dar inainte sa o faci, verifica mai bine sau discuta cu cunostintele, pentru ca sunt o serie de jucarii care pot cauza rau copilului tau si care in mod normal nu se mai comercializeaza din pricina riscului asupra sanatatii. Daca cumperi o jucarie noua sau un model nou de pat, macar esti sigura ca ele sunt confectionate conform noilor cerinte pentru securitatea copiilor mici.
Citeste continuarea: 1 2