Tipuri de scaune auto pentru copii și când trebuie folosite? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Tipuri de scaune auto pentru copii și când trebuie folosite?

Sfatulparintilor » Bebeluși » Îngrijire bebelusi » Tipuri de scaune auto pentru copii și când trebuie folosite?
sfatulparintilor_sharon-mccutcheon-k03ih6IqkDY-unsplash

Când alegeți un scaun auto pentru copii, trebuie să țineți întotdeauna cont de vârsta și greutatea copilului. Dar mai ales de greutate, deoarce micuții cresc în ritmuri diferite. Scaunele auto se împart în mai multe grupe, în funcție de câte kilograme cântăresc cei mici. Unele scaune sunt etichetate exclusiv cu o singură grupă, iar altele fac parte, simultan, din mai multe grupe, fiind adaptabile odată cu creșterea celor mici. Evident, acestea pot fi folosite mai mult timp, dar nu sunt la fel de sigure ca cele dedicate unei singure grupe.

Iată care sunt grupele de scaune auto pentru copii:

– Grupa 0.

Se utilizează pentru nou-născuți și bebeluși cu greutatea de până la 9 kilograme și trebuie instalat pe bancheta din spate a mașinii, în poziție transversală. Această poziție este ideală pentru coloana vertebrală a micuțului tău și datorită acesteia este redus riscul apneei la nou-născuți. Dacă v-ați decis un trio, îl puteți folosi atât pentru a călători cu mașina, cât și pentru transferuri acasă sau transporturi scurte în cărucior. Este echipat cu centuri de siguranță în trei puncte sau prin sistemul Isofix.

– Grupa 0+.

Indicat copiilor de la naștere până la greutatea de 13 kg, este instalat de obicei cu spatele la direcția de condus. Această poziție oferă o protecție adecvată pentru cap și gât, deși nu este indicat să-i prelungiți utilizarea mai mult de două ore la un moment dat, în special la nou-născuți, din cauza riscului de apnee și a lipsei de mobilitate pe care o presupun. Copilul este atașat de scaun cu un ham de fixare în trei sau cinci puncte, în funcție de scaun, și este fixat de mașină cu centuri, cu centură de siguranță sau bază Isofix.

– Grupa 0 + / 1.

Sunt scaune care pot fi utilizate de la nașterea copilului până la 18 kilograme, așezate în două poziții diferite: până la 13 kg cu spatele la drum și în direcția de deplasare de la 13 la 18 kg. Modelele din acest grup nu oferă la fel de multă siguranță ca cele din grupa 1, dar vă permit să transportați copilul cu spatele în direcția de deplasare pentru mai mult timp. În acest caz, copilul este fixat cu un ham cu închidere în cinci puncte, iar scaunul este de obicei ancorat pe banchetă cu centurile mașinii.

– Grupa 1.

Este scaunul auto clasic pentru copii care se folosește cu fața la drum atunci când copilul cântărește între 9 și 18 kg. Poate fi utilizat atâta timp cât copilul dumneavoastră își sprijină capul singur, dar niciodată înainte de a ajunge la 9 kg. De obicei poate fi folosit până la trei ani și jumătate sau până la patru ani. De asemenea, folosește un ham în cinci puncte, iar scaunul este atașat la mașină cu centuri sau Isofix.

– Grupa 2/3.

Sunt utilizate până când copilul dumneavoastră cântărește 15 kilograme sau are o înălțime de 150 cm. Deși există modele cu și fără spătar, este convenabil să-l transportați, deoarece fără el capul nu este protejat în cazul impacturilor laterale. Cu aceasta se folosește centura de siguranță a mașinii, al cărei traseu este modificat grație ghidajelor scaunului pentru a o adapta la înălțimea sa. Acesta poate fi completat cu conectori pentru ancorarea la Isofix a mașinii, ceea ce îmbunătățește stabilitatea sa la impacturile laterale și împiedică aruncarea acestuia înainte dacă copilul nu este așezat.

Descoperă idei & oferte: scaun auto copiiDescoperă idei & oferte: scaun auto copii

– Grupa 1/2/3.

Se mai numesc și „scaune cu mai multe grupe” și sunt folosite de când copilul tău cântărește 9 kg până ajunge la 150 cm înălțime. Acestea nu oferă la fel de multă siguranță ca restul scaunelor sau același confort și poziții înclinate și ușurință de reglare, dar sunt o opțiune mai ieftină decât celelalte. Sunt folosite cu un ham de până la 18 kg și cu centura de siguranță a mașinii.

Data articol: 02/07/2021