Multi parintii se confrunta cu lipsa somnului tocmai datorita micutului care pare ca are prea multa energie pentru a sta si a dormi. Pentru multe mamici problema vine atunci cand copiii nu vor sa doarma acasa, in patutul lor, insa daca ai apucat sa iesi din casa va adormi in doar cateva secunde in scaunul auto sau carucior copii.
Expertii sunt de parere ca nu exista o reteta stabila cu care ii poti face pe cei mici sa adoarma atunci cand este ora somnului. Important nu este programul de somn prestabilit pentru copilul tau, ci flexibilitatea de care trebuie sa dai dovada atunci cand incerci sa gestionezi orele de somn ale bebelusului.
Potrivit specialistilor, copiii intre 4 si 15 luni tind sa traga un pui de somn imediat dupa trezirea de dimineata si apoi un alt pui de somn dupa amiaza. Un copil intre 15 si 18 luni poate sa aiba doar o singura sesiune de somn pe zi. De obicei acestia nu dorm mai mult de doua ore insa efectul unui somnic odihnitor se va vedea pe chipul copilului tau.
De foarte multe ori parintii se plang ca nu isi pot termina treburile sau activitatile pe care le au pentru ca sunt legati de programul de somn al copilului.
Somnul de dupa-amiaza
Pentru multi copii Mos Ene nu se lasa greu asteptat atunci cand vine vorba de somnul de dupa-amiaza, insa exista si cazuri in care cei mici nu au parte de acelasi tratament din partea batranului Ene. Pentru cei din urma, parintii trebuie sa fie mult mai rabdatori si chiar sa se foloseasca de cateva “unelte” pentru a asigura somnul micutului. O mica gustarica, o pereche de pijamalute preferate, o poveste sau un cantec sunt doar cateva idei cu care il puteti ademeni pe cel mic in patut si apoi la nani.
Cat trebuie sa dureze somnul micutului?
Majoritatea micutilor are un somn de 2 ore, insa aceasta regula nu se aplica la toti copiii. Micutul tau poate sa aiba un somn de 45 de minute sau unul de 3 ore. Doctorii spun ca nu este atat de importanta durata de somn a micutilor, mai ales daca cel mic se trezeste odihnit chiar si dupa 45 de minute. Daca cel mic a dormit toata noaptea fara sa se trezeasca, atunci un somn de 45 de minute este binevenit.
Cum stim cand ii este somn copilului?
Fiecare mama cunoaste semnele pe care micutul ei le ofera involuntar atunci cand este timpul pentru nani. Totusi “semnele” sunt aproape identice la toti copiii: se scarpina la ochi, este agitat si irascibil si incepe sa planga fara nici un motiv aparent.
Este important sa actionezi imediat ce depistezi aceste semnale din partea copilului tau. Este mai bine sa il pui imediat la nani decat sa il lasi pana se obisnuieste cu stare si nici nu mai vrea sa auda de dormit.
Unde doarme cel mai bine bebe?
Fiecare copil gaseste un loc unde somnul pare de nerefuzat. Cel mai comun loc de nani este caruciorul. Plimbarile in aer liber, sunetul pasarilor, miscarea, sunt elemente care il ajuta pe cel mic sa prinda un pui de somn odihnitor.
Sunt copii care au dezvoltat o pasiune pentru balansoarul sau leaganul electric ori pentru scaunul auto in timp ce altii prefera doar bratele parintilor ori ale bunicilor. Totusi putini sunt copiii care prefera sa doarma in patutul lor.
Indiferent cat, cum si unde doarme bebe este extrem de important ca micutul tau sa prinda cateva ore bune de somn. Acesta are nevoie de energie pentru o crestere normala si sanatoasa, iar somnul ajuta enorm la acest lucru.
© Zergkind | Stock Free Images
3 ZODII testate de UNIVERS în săptămâna 16-22 decembrie 2024
Faza lunii când te-ai născut. Cum se calculează și ce spune despre viața ta