Somnul bebelusului. Somnul este vital pentru bebelusi, cu atat mai mult cu cat, in aceasta perioada, creierul si corpul micutilor se dezvolta intr-un ritm extraordinar – dar somnul din timpul noptii nu este de ajuns. Astfel, reprizele constante de somn ii ajuta sa beneficieze de odihna de care au nevoie.
Fa tot posibilul sa-ti incurajezi micutul sa doarma cat mai mult, dar retine ca temperamentul sau si ritmul natural vor determina cum si cand va dormi copilul tau. Unii bebelusi dorm in reprize lungi in fiecare zi si se obisnuiesc din start cu acest ritm. Totusi, altii se simt bine cand dorm in reprize scurte sau in perioade diferite, nu neaparat la aceleasi ore.
Te mai poate interesa Tabel diversificare. Alimentatia copiilor, de la nastere pana la un an, pas cu pas
Somnul bebelusului. Cat ar trebui sa doarma bebelusul?
Ca orice nou-nascut, bebelusul tau va dormi de la 2 la 4 ore pe repriza, atat ziua, cat si noaptea. La acest stadiu, n-ar trebui sa te astepti la vreun tipar de dormit. Lasa-l sa doarma atat cat are el nevoie. Cand bebelusul tau are 6-8 saptamani, isi va consolida somnul – va dormi mai rar, dar pentru perioade mai lungi. Probabil ca va avea nevoie de patru sau mai multe reprize de somn pe zi. La 3-4 luni, multi bebelusi incep sa urmeze un tipar previzibil de dormit in timpul zilei. Atunci ar fi bine sa incepi sa-i dezvolti un orar de somn.
De la 6 luni, micutul tau probabil ca va dormi de 2-3 ori pe zi: o data dimineata, o data la amiaza si o data dupa-amiaza, spre seara. La 9-12 luni, cei mai multi bebelusi ajung sa aiba doar doua reprize de somn pe zi, o data dimineata si o data la amiaza. Pana la 18 luni cei mai multi copii renunta la somnul de dimineata, dar continua sa atipeasca un pic la amiaza. Ei continua acest tipar pana la 3-4 ani. Aceste tipare sunt tipice, dar nu toti copiii le urmeaza. Fiecare bebelus are obiceiurile sale legate de somn.
Citeste si: Cum sa adormi bebelusul: 7 sfaturi pentru parinti
Cum poti programa somnul bebelusului
Cand copilul are 3-4 luni, poti incepe sa dezvolti un program de dormit care sa fie compatibil cu ciclurile sale naturale de somn. Fii atenta la semnalele pe care ti le sa micutul. Incepe sa-si frece ochisorii si sa devina iritat dimineata sau imediat dupa masa de pranz? Adoarme adesea in masina dupa-amiaza? Observi vreo diferenta in starea sa generala cand doarme mai mult timp sau cand doarme in perioade mai scurte?
Ai putea sa tii un jurnal al semnalelor de somn pe care le da bebelusul tau, vreme de o saptamana sau doua. Acest lucru te va ajuta sa observi tiparele micutului, astfel ca vei putea anticipa reprizele de somn. De exemplu, daca bebelusul tau devine iritat si nervos si vrea sa doarma inainte de ora 10.00, poti sa-l pregatesti de culcare inainte ca el sa fie extrem de obosit. Incepe acest lucru cu 15-20 de minute inainte de momentul in care el da semnale ca ii este somn – hraneste-l, schimba-l si leagana-l usor, diminueaza lumina din incapere si nu vorbi prea tare. Astfel, el este pregatit deja pentru somn cand oboseala il va acapara!
Somnul bebelusului. Nu te abate de la program!
Telul tau trebuie sa fie constanta: incearca sa programezi somnul bebelusului cam la aceleasi ore in fiecare zi. Daca nu vei crea o rutina si-ti vei pune micutul sa doarma intr-o zi la ora 15.00, apoi, in alta zi, imediat dupa pranz, bebelusul va avea probleme in a-si face un tipar de somn. Incearca sa eviti activitatile care intra in conflict cu programul de somn al copilului. Daca iti duci deja copilul la cresa si acolo are un program de somn, incearca sa urmezi acelasi program si cand el e acasa cu tine, adica in week-end-uri.
Nu vei reusi sa montezi pe toata lumea in asa fel incat programul lor sa se muleze pe cel al bebelusului – in special daca mai ai copii.
De asemenea, diverse evenimente vor intrerupe orarul de somn al bebelusului, insa, daca aceste reprize de somn sunt uneori sarite, nu este un dezastru. Daca ai o structura regulata pe care te poti baza, va fi mai usor sa revii la acelasi program, dupa intreruperile inevitabile despre care vorbeam.
Iti vei da seama in timp care este cel mai bun program de somn pentru micutul tau, iar acest program se va modifica odata ce bebelusul va creste. Va fi nevoie sa evaluezi nevoile si obiceiurile legate de somn ale bebelusului tau si sa schimbi programul in conformitate cu acestea.
Nu rata nici: Despre suporturile de somn pentru bebelusi
Somnul bebelusului. Unde doarme micutul?
Cand puiul vine acasa de la maternitate, majoritatea parintilor plaseaza leaganul bebelusului in dormitorul lor, pentru a-l putea supraveghea mai indeaproape. De la dormitul in leagan pana la instalarea in patul adultilor nu mai e decat un pas, iar parintii grijulii (si afectati de nesomn) cred ca asta e o idee buna, care ii va ajuta sa reactioneze mai prompt daca micutul se trezeste si plange in timpul noptii.
Cu toate acestea, pediatrii nu recomanda sa aduci bebelusul in pat cu tine, din motive de siguranta.
Desi multe voci sustin ca dormitul impreuna poate avea beneficii pentru sugar, exista riscul ca bebelusul sa se sufoce ori sa se stranguleze, iar unele studii au demonstrat ca sindromul mortii subite la bebelusi are o incidenta mai ridicata a in locuintele in care micutii dorm in acelasi pat cu parintii lor.
Prin urmare, cel mai bun lucru pe care il poti face e sa stabilesti o rutina de somn, pe care tu si partenerul sa o respectati intocmai. Modul in care dormim este bazat in mare parte pe obisnuinta si pe lucrurile pe care corpurile noastre le interpreteaza ca fiind semnale ale somnului. Astfel, daca pui copilul in patut doar atunci cand e timpul de somn, el se va obisnui ca acela este locul in care trebuie sa doarma. Totusi, tine minte ca vor trece cateva saptamani pana cand creierul puiului tau va face diferenta intre noapte si zi. Din pacate, nu exista vreun truc prin intermediul caruia sa grabesti acest proces, in afara perseverenta si constanta cu care respecti rutina impusa.
Te mai poate interesa si: Importanta somnului de dupa-amiaza la copii
Somn in siguranta
Siguranta puiului tau in timpul somnului e primordiala. Ma vei uri cand vei citi asta dar, oricat de puternica este tentatia de a supradecora camera si leaganul bebelusului, trebuie sa o invingi! Nu pune niciodata in patut jucarii de plus, pernute, paturici si alte obiecte care i-ar putea afecta respiratia. Desi aparatoarele pentru patut erau destul de des folosite in trecut, acestea nu mai sunt recomandate, fiind asociate in cateva studii cu cresterea cazurilor de moarte accidentala a bebelusilor. Prin urmare, nu folosi aceste aparatoare in patut, pentru a evita sufocarea accidentala.
De asemenea, evita sa pui in leagan fundite si alte obiecte cu panglici si sfori, care i se pot infasura micutului in jurul gatului sau obiecte cu margini ascutite. Bebelusii se pot sufoca si cu jucariile care stau agatate deasupra patutului, astfel incat ar fi bine sa le inlaturi. Nu uita nici de obiectele la care copilul poate ajunge daca sta in picioare in patut!
Tablouri, draperii si cordoane de la perdele – toate pot fi obiecte daunatoare, daca micutul ajunge la ele.
Pediatrii recomanda cu tarie ca bebelusii sa fie intinsi in patut pe spate, pentru a dormi, nicidecum pe burtica (tot pentru pevenirea sindromului de moarte subita), cu atat mai mult daca micutul e nascut prematur. Motivele pentru care nu e bine sa-l lasi sa doarma pe burta sunt ca somnul ii poate fi perturbat mai usor si creste riscul de respirare a propriului dioxid de carbon, deoarece bebelusul nu se va putea ridica pentru a-si schimba pozitia capului. O alta posibilitate este aceea ca s-ar putea sufoca pe paturile mai moi, daca doarme cu fata in jos.
In cazul in care micutul tau sufera de vreo afectiune, ar putea exista exceptii de la aceste recomandari. Medicul pediatru este cel mai in masura sa iti dea cele mai bune sfaturi referitoare la pozitiile de somn potrivite pentru bebelusul tau.
Somnul bebelusului. Cum sa adormi bebelusul
Poti ajusta ceasul biologic al micutului in asa fel incat sa doarma noaptea, prin evitarea stimularii in perioadele din noapte in care il hranesti sau il schimbi. Astfel, incearca sa mentii lumina scazuta in incapere si rezista tentatiei de a te juca cu bebelusul sau de a-i vorbi in acele momente. Aceste lucruri vor reintari mesajul potrivit caruia noaptea trebuie sa doarma.
Bebelusii care sunt foarte obositi au adesea mai multe probleme cand vine vorba sa doarma decat cei care au dormit indeajuns in timpul zilei. Asadar, mentinerea micutului treaz pe parcursul zilei in speranta ca noaptea acesta va dormi mai mult s-ar putea sa nu dea roade.
O idee buna este sa obisnuiesti bebelusul cu o rutina de dinainte de somn (fa-i baie, citeste-i, canta-i), pentru a-l ajuta sa se relaxeze inainte de a adormi. Chiar daca bebelusul tau este prea mic pentru a recunoaste semnalele, o rutina inainte de somn te va ajuta in lunile care vor urma.
Ce faci daca micutul tau e mofturos?
E in ordine sa-l legeni, sa-l imbratisezi si sa-i canti pana cand se va calma. In primele luni de viata, „rasfatarea“ lui nu reprezinta o problema, ci un lucru absolut normal. De fapt, unele studii au aratat ca nou-nascutii care sunt purtati in brate pe parcursul zilei tind sa aiba mai putini colici abdominali si sa fie mai putin mofturosi.
Primele luni din viata micutului pot fi cele mai dificile pentru parinti, deoarece ar trebui sa se trezeasca, in teorie, la fiecare 2-3 ore, pentru a avea grija de copil. Fiecare bebelus este diferit cand vine vorba de somnul din timpul noptii. Pana la doua luni, cei mai multi bebelusi dorm de la 6 la 8 ore pe parcursul noptii. Daca micutul tau nu doarme deloc noaptea pana la varsta de patru luni, este bine sa vorbesti cu medicul si sa vezi cum poti remedia situatia.
Somnul bebelusului. Cand trebuie sa ceri ajutorul pediatrului
Majoritatea parintilor trebuie sa se astepte ca bebelusii sa doarma sau sa atipeasca pe parcursul zilei, insa acest lucru nu este o regula. E bine sa discuti cu medicul pediatru cat de mult (sau cat de putin) doarme micutul tau. De asemenea, cere sfatul pediatrului in cazul in care bebelusul este iritat si nu poate fi calmat usor (e vorba de cum se comporta in general, nu de episoade razlete). In plus, daca micutul tau se trezeste greu din somn si pare apatic, iar alaptarea nu-i prezinta interes, vorbeste imediat cu un pediatru, pentru a te asigura ca totul e bine si pentru a primi recomandari despre ce trebuie sa faci in continuare.
Autor: Alexandra NEDELCU
Foto: Pixabay.com
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?