Situatii de urgenta: Cand sa chemi imediat medicul la bebelus - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Situatii de urgenta: Cand sa chemi imediat medicul la bebelus

Sfatulparintilor » Bebeluși » Îngrijire bebelusi » Situatii de urgenta: Cand sa chemi imediat medicul la bebelus
Cand sa chemi imediat medicul

Primul an de viata al unui copil, mai ales daca este si primul din familie, poate fi foarte stresant pentru parinti. Ei se sperie aproape din orice, intra in panica si de multe ori nu stiu sa faca deosebirea intre situatii obisnuite si situatii de urgenta, cand este iminenta interventia medicului. Iata cateva sfaturi care va vor ajuta sa va dati seama daca va confruntati sau nu cu o situatie de urgenta si trebuie sa chemati imediat doctorul.

Daca bebelusul are temperatura peste 38 sau sub 36,5, sunteti intr-una din situatiile de urgenta

La copiii mai mari, febra poate fi tratata acasa, bineinteles, cerand sfatul medicului. Insa daca nu trece dupa trei zile, trebuie sa-l vada un medic. La bebelusi insa, daca acesta are mai putin de 3 luni, iar termometrul depaseste 38 de grade, trebuie sa-l vada imediat medicul.

Insa nici extrema cealalta nu este de trecut cu vederea, indiferent de varsta copilului. Sunati de urgenta pediatrul daca temperatura copilului a scazut sub 36.5.

Cand bebelusul nu poate respira va confruntati cu o situatie de urgenta

Urmariti daca bebelusul respira greu sau foarte rapid. Daca are buzele sau unghiile invinetite este un alt semn ca nu primeste suficient oxigen. Aceste situatii de urgenta necesita chemarea imediata a medicului. Daca bebelusul are nasul infundat sau cu mucozitati, urmati intructiunile medicului in ceea ce priveste curatarea nasului, pana cand va ajunge pediatrul sa-l consulte pe cel mic.

Citeste si: Îngrijirea bebelușului: 11 sfaturi de la bunica pe care medicul spune să le uităm

Loviturile la cap si pierderea cunostintei sunt situatii de urgenta

O lovitura la cap urmata de pierderea cunostintei, pupile dilatate sau neuniforme, stare letargica, paloare, stare de confuzie sau vi se pare ca nu aude sunt tot atatea motive pentru a suna de urgenta medicul. Tot situatii de urgenta sunt si cele in care observati ca are crestetul capului umflat sau are scurgeri de lichid din ureche.

Situatii de urgenta sunt deshidratarea si tranzitul intestinal anormal

Deshidratarea este foarte periculoasa pentru bebelusi. Daca nou-nascutul a umplut mai putin de 6 scutece in 24 de ore, daca are ochii intrati in orbite, daca crestetul capului este lasat in jos si se formeaza o adancitura, daca plange fara lacrimi, bebelusul este deshidratat si trebuie neaparat sa chemati medicul. La fel si in cazul tranzitului intestinal. Fie ca va confruntati cu diaree, fie ca e vorba de constipatie, la nou-nascut aceste lucruri pot fi extrem de grave, asa ca cereti imediat sfatul medicului.

Nu rata nici: Cand trebuie sa chemi medicul pentru bebelusul tau

Alte semne ca trebuie sa chemati de urgenta medicul sunt:

–          Roseata la ochi sau mucus

–          Ingalbenirea ochilor sau a pielii

–          Convulsii

–          Urina, voma sau scaun cu sange

–          Vomita abundent cu jet zile la rand

–          Nu are pofta de mancare si nu doarme

–          Plange mai mult decat de obicei si nu poate fi linistit

–          Are sange sau puroi la buric sau la organele genitale

–          Are alergii severe la medicamente sau alimente (urticarie sau i se umfla limba, buzele, ochii).

Imagine de Semevent de la Pixabay

Data articol: 11/06/2022