Scaun auto copii - evita greselile de instalare - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Scaun auto copii – evita greselile de instalare

Sfatulparintilor » Bebeluși » Îngrijire bebelusi » Scaun auto copii – evita greselile de instalare

In fiecare zi pierdem 4-5 copii in accidente auto. Acestea sunt principala cauza de deces pentru copiii din multe tari, iar principalul motiv este cauzat de instalarea gresita a scaunelor auto pentru copii.  Importanta instalarii corecte a unui scaun auto copii este cruciala pentru siguranta copilului tau. Pe langa faptul ca aceste scaune sunt obligatorii, prin legislatia data de Politia Romana, ele trebuie alese si instalate in mod corespunzator. Iata cateva dintre cele mai frecvente greseli pe care le fac parintii atunci cand vor sa achizitioneze sau sa instaleze un scaun auto.

 

 

Scaun auto – alege in functie de varsta nu model

Atunci cand vrei sa achizitionezi un scaun auto este important sa te axezi pe varsta, greutatea si inaltimea copilului tau. Multi parintii prefera sa faca economie la bani si sa aleaga un model de scaun auto care este prea mare pentru copilul lor din considerentul ca cel mic va creste si scaunul ii va fi de folos mai mult timp. Gresit, spun specialistii! Un scaun auto se alege in functie de nevoile actuale ale copilului si nu cele de peste 1 an.

 

 

Instalarea unui scaun auto

Atunci cand vrei sa instalezi un scaun auto copii  trebuie sa urmezi cu sfintenie instructiunile de utilizare si instalare. Un scaun auto instalat gresit poate fi periculos pentru cel mic. Specialistii spun ca cele mai frecvente greseli in instalarea unui scaun auto sunt legate de: asezarea centurilor de siguranta in mod incorect, nu pun greutate pe scaun in timp ce il instaleaza, folosesc ambele ancore inferioare ale sistemului de blocare si centurilor de siguranta.

 

 

Nu renunta la pernele protectoare si centura de siguranta

Toate scaunele auto sunt gandite si fabricate cu perne protectoare la nicelul capului si spatelui. Aceste perne au un rol important in siguranta copilului tau. Multi parintii renunta la acestea din considerentul ca il incomodeaza pe cel mic. Gandeste-te la scaunul de masina al copilului tau ca la o parasuta care incetineste caderea, asa cum fac si pernele protectoare in cazul unui accident. Daca ar fi sa sari de la o fereastra de la etajul trei (care este impactul echivalent al uni accident cu 50 de km pe ora), o parasuta, care este perfect atasata corpului tau te va aduce ajuta sa te opresti, cat mai lent si bland posibil. Acelasi lucru este valabil si pentru un ham, care trebuie sa se potriveasca perfect pentru corpul copilului tau.

 

Photo credit: Squiggle / Foter.com / CC BY-NC-SA

Data articol: 04/06/2013