Atunci cand bebelusul a implinit deja un an si merge doar de-a busilea, fara sa dea vreun semn ca l-ar preocupa sa se ridice la verticala, parintii se ingrijoreaza. Dar oricat de mult ti-ai dori sa-l vezi pe bebe facand primii pasi, nu este bine sa fortezi lucrurile. Copilul se ridica atunci cand toate elementele osoase si musculare implicate in activitatea mersului, dar si conexiunile cerebrale care dau comenzile necesare pentru primii pasi sunt pregatite. Motive de ingrijorare ai atunci cand cel mic se apropie de implinirea varstei de 18 luni si inca nu a facut primii pasi. Pentru a evita orice suspiciune, vorbeste cu medicul pediatru care are copilul in urmarire si care poate recomanda investigatii de specialitate.
Ce probleme poti observa
Atunci cand incep sa mearga, mai toti copiii au picioarele cam curbate. Curbarea picioarelor in O (genu varum) dispare de obicei pana la implinirea varstei de doi ani, si datorita faptului ca musculatura picioarelor este bine antrenata. Uneori insa, curbarea picioarelor iese din limitele normalului si poate avea drept cauze o greutate excesiva a copilului sau rahitismul.
O alta problema pe care parintii o observa atunci cand bebe face primii pasi este cea a picioarelor in X (genu valgum). Problema este de obicei asociata de asa-numitele ”degete de porumbel” (copilul merge cu varfurile orientare spre interior), care reprezinta, de fapt, un raspuns compensator. De obicei, genu valgum se autocorecteaza pana la varsta de 6 ani, dar este indicat ca cel mic sa fie tinut sub observatie de un ortoped care sa si recomande tratament de specialitate, in cazul in care considera necesar.
Citeste continuarea pe bebelu.ro