Pentru gravide: Afla ce invata bebelusii inca din burta mamei
Sunt multi copii de cateva luni care arata clar ca recunosc anumite melodii pe care parintii le ascultau sau fredonau cand ei erau in burtica mamei. Este posibil ca ei sa tina minte ce au auzit in viata intrauterina?
Multi ani, medicii au presupus ca bebelusii veneau pe lume fara cunostinte despre ce urmau sa gaseasca dupa nastere. Dar cercetari recente au pus la indoiala aceasta supozitie, oferind indicii cu privire la ce inteleg si invata bebelusii cand sunt in uterul matern si cum ii pregatesc aceste informatii pentru lume.
Astazi, medicii realizeaza ca cei mici incep sa isi dezvolte multe simturi si sa descifreze tainele lumii in care se nasc inca din timpul ultimului trimestru de graviditate – sau poate chiar mai devreme.
Ce este cu sunetul care se aude?
Uterul mamei nu este chiar cel mai silentios loc unde se poate sta. Nu doar ca bebelusul poate auzi sunetele din corpul mamei ei – activitatea stomacului, bataile inimii ei, cate un sughit sau miscare din intestine – dar el poate auzi si sunetele din mediul exterior. Daca mama merge la un spectacol de opera sau trece pe langa un santier in constructie, probabilitatea ca bebelusul sa auda sunetele si sa reactioneze cu mici suturi in burta este foarte mare.
Sigur, nu toate sunetele sunt la fel. Cel mai important sunet pe care el in aude din uter este vocea mamei. Intre luna a saptea si a opta, bataia inimii fetusului incetineste ori de cate ori mama lui vorbeste, semn care indica faptul ca vocea mamei are un efect calmant.
La momentul nasterii lor, bebelusii recunosc vocea mamei. Intr-un anumit studiu, bebelusii conectati la un dispozitiv ce le emitea vocea mamei versus o voce de femeie necunoscuta, au recunoscut vocea mamei in proportie de 80% dintre ei, ceea ce indica nu doar iubirea lor pentru mama dar si abilitatea unica a lor de a invata foarte repede.
Interesant, nu exista dovezi ca bebelusii au o slabiciune pentru vocea tatalui sau a unui frate sau sora mai mare, oricat de mult li se vorbeste de catre acestia cand sunt in burta mamei. Diferenta, spun medicii, este data de faptul ca vocea materna ajunge la fat in doua moduri: ca sunet ambiental prin abdomen sau intern prin vibratia corzilor vocale. In contrast, vocile externe si alte sunete sunt auzite doar ca sunete ambientale indepartate si oricum nu la fel de des ca vocea mamei.
Te mai poate interesa: 7 cristale pentru bebelusi. Ai grija sa nu iti lipseasca din camera
Bebelusii invata limba materna din burta?
Copiii nenascuti par a-si dezvolta o ureche fina pentru anumite sunete. Studiile arata ca primele lectii in limba lor nativa le iau cand sunt inca in uter. Ei sug lapte cu mai multa forta atunci cand aud sunete cu oameni vorbind in limba lor materna decat vorbind intr-o limba straina. Desigur, bebelusii recunosc melodicitatea si ritmul limbii, nu anume cuvinte individuale.
Asta nu inseamna ca mamele trebuie sa se forteze sa vorbeasca cu copilul din burta mai mult decat o fac in mod natural zi de zi. Un fetus in dezvoltare isi ia toate informatiile doar asistand la conversatiile mamei lui cu alte persoane. S-a demonstrat ca bebelusii recunosc si melodicitatea anumitor povesti pe care le aud cand sunt in burta si pe care le recunosc dupa nastere. Unor bebelusi li s-a citit de doua ori pe zi timp de 6 saptamani o anumita poveste. Apoi, dupa nastere, li s-a pus inregistrarea interpretarii aceleiasi povesti de catre mai multe voci necunoscute care au citit si alte povesti nestiute de bebelusi. Acestia au recunoscut povestea pe care o auzisera in burta mamei, comunicand asta prin suptul de lapte foarte viguros, semn ca se afla intr-un mediu familiar.
Bebelusii vad lumina?
Nu este de mirare ca ochii bebelusului, care se formeaza in primul trimestru de sarcina, raman inchisi pana in luna a saptea, din moment ce in uter este intuneric. Dupa ce acestia se deschid, fetusul este capabil sa vada, dar nu prea are mai nimic de vazut, fiind la fel de intuneric in jur. Unii doctori au raportat, totusi, ca atunci cand indrepti o lumina stralucitoare spre uter, aproape de el, fetusul se intoarce cu spatele. Ultrasunetele au relevat ca fetusii deschid si inchid ochii gradat din ce in ce mai mult aproape de momentul nasterii si ca ei clipesc asa cum o fac si in lumea de afara.
Gusturi diferite
O femeie gravida mananca cat pentru doua persoane, iar calitatea a ce consuma este la fel de importanta ca si cantitatea. Gustul se dezvolta la fat intre saptamana 7 si 8, iar, la saptamana 14, exista dovezi ca poate simti amarul, dulcele sau acrul din lichidul amniotic. Ultrasunetele au aratat ca fetusii ling placenta si peretele uterin.
Studiile indica faptul ca aromele si gusturile din mancarea consumata de gravida trec prin lichidul sau amniotic si influenteaza gustul si preferintele alimentare ale copilului mult timp dupa nastere. Cu cat este mai variata dieta gravidei in timpul sarcinii, cu atat copilul va accepta alimente noi la diversificare, spun medicii.
Studiile arata ca bebelusii hraniti la san sunt mult mai dispusi sa incerce gusturi noi alimentare decat cei hraniti cu formula, intrucat, afirma specialistii, primii dintre ei sunt mai obisnuiti cu diverse arome si gusturi existente in laptele matern ce ajung acolo din sistemul digestiv al mamei.
Citeste continuarea: 1 2
Solstițiul de iarnă, 21 decembrie 2024. Va aduce minuni și magie odată cu el?
Cum stai cu BANII de Sărbători. Mesajul cărților de TAROT