Dupa ce devenim mame, ne straduim sa fim mereu cu ochii pe micutii nostri pentru a observa chiar si cele mai marunte gesturi, gandindu-ne daca nu cumva in spatele lor nu se ascunde vreo problema mai serioasa. Printre asemenea gesturi se numara si suptul degetului. Asa cum veti afla si din articolul de mai jos, acesta este un gest reflex al bebelusilor si poate continua chiar si la varsta prescolara. De noi va depinde sa luam acele masuri menite sa-i ajute pe copii sa renunte mai usor la obiceiul de a-si suge degetul, fara ca acesta sa ajunga sa le afecteze dezvoltarea optima.
De ce bebelusii obisnuiesc sa-si suga degetul
Specialistii ne asigura asupra urmatorului lucru: suptul degetului la bebelus este perfect normal, inca din primele clipe de viata. Practic, bebelusii vin pe lume cu reflexul de a suge, asa ca nu este de mirare ca isi vor introduce degetele de la maini, dar si de la picioare, in gura.
Cand bebelusul iti suge degetul, inseamna ca doreste sa se linisteasca, sa se simta confortabil, iar gestul sau este un semn de sanatate emotionala. De cele mai multe ori, suptul degetului apare cand bebelusului ii este foame, cand este prea obosit sau chiar plictisit.
De regula, cea mai mare parte a bebelusilor recurga la gestul de a-si suge degetul intrucat nu se simt pe deplin satisfacuti dupa masa pe care au luat-o. Expertii considera ca in special bebelusii ce sunt hraniti cu biberonul sunt mai frecvent intr-o asemenea situatie.
In acelasi timp, nu inseamna ca daca un bebelus este hranit prin alaptarea pe cale naturala va renunta la obiceiul de a-si suge degetul. Dimpotriva, spun medicii, el poate continua sa-si suga degetul si dupa ce s-a hranit la sanul mamei pentru a-si „completa” cumva starea de bine pe care a obtinut-o.
Nu in ultimul rand, bebelusii incep sa-si suga degetul cand se simt obositi si vor sa adoarma.In special in primul an de viata, acestia vor sa se linisteasca, preferand uneori degetul in loc de o suzeta.
Inainte de a ne ingrijora de faptul ca bebelusul isi suge prea des degetul, trebuie sa tinem cont si de acest aspect: suptul degetului este un gest ce arata dorinta de relaxare. Pe masura ce acesta se va dezvolta si va deveni tot mai independent, va descoperi ca se poate linisti si singur, fara a fi nevoie sa se mai foloseasca de supt.
Cand renunta bebelusul sa-si mai suga degetul
Conform studiilor de specialitate, s-a ajuns la concluzia ca aproximativ 30% dintre bebelusi continua sa-si mai suga degetul si dupa ce trec de varsta de 1 an. Doar 12% dintre copii ajung sa-si suga degetul si cand sunt in jurul varstei de 4 ani.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.
Acum sunt citite aceste articole