Ochii bebelusului sunt extrem de sensibili si pot cauza motive de ingrijorare unui proaspat parinte. Iți explicam in continuare care sunt cele mai des intalnite probleme cu acestia, precum si simptomele care trebuie urmarite si modul de rezolvare pentru fiecare in parte.
Ce trebuie sa stii cu privire la ochii bebelusului tau?
Un nou-nascut nu acorda prea multa atenție lumii inconjuratoare, dar la varsta de aproximativ 6-8 saptamani va incepe sa isi focalizeze atenția asupra unui obiect si ii va urmari miscarea. Astfel, el poate urmari o lumina cu ajutorul ochilor si se poate rasuci catre luminile puternice. La inceput poate sa distinga doar obiectele din imediata apropiere si se poate concentra cel mai bine asupra obiectelor aflate la o distanța de 25 cm de fața. Vederea lui se imbunatațeste in decursul primelor 3 luni de viața; prin urmare nu trebuie sa te ingrijorezi daca nou-nascutul tau pare sa nu vada jucariile agațate deasupra patuțului sau;abilitatea sa de focalizare se va imbunatați si va vedea la fel de bine ca si adulții odata cu trecerea timpului.
In mod cu adevarat surprinzator, medicii vor fi capabili sa determine daca exista vreo problema semnificativa cu vederea la scurt timp dupa nastere. Cel mai adesea parinții sunt preocupați daca ochii bebelusului isi modifica culoarea, daca exista inflamație sau scurgere din acestia sau daca exista vreo problema cu alinierea lor corecta.
Cauze pentru problemele cu ochii bebelusului
Unii bebelusi vin pe lume cu conjuctivita, pe care au contactat-o cand au trecut prin canalul vaginal. Alți bebelusi se nasc cu un canal lacrimal infundat (care poate conduce la o infecție la nivelul ochilor pe masura ce lacrimile se acumuleaza) sau cu probleme in muschii mici din jurul ochiului care pot conduce la o proasta aliniere a ochiului sau la un dezechilibru in vedere. In cazul in care bebelusul tau a dezvoltat icter neonatal (o afecțiune extrem de frecventa dupa nastere, caracterizata prin colorația galbena a pielii si a mucoaselor) poți observa ca si ochii sai dobandesc o usoara nuanța galbuie.
Probleme cu ochii bebelusului
Hemoragie subconjuctivala – un numar de bebelusi vin pe lume cu o problema care ingrijoreaza mulți parinți – partea alba dintr-unul ochi sau din ambii pare complet rosie. Aceasta situație apare cand sangele se scurge sub invelisul globului ocular ca urmare a traumei nasterii. Este inofensiva, fiind similara unei vanatai, disparand in decurs de cateva zile (nu necesita intervenție medicala)
Vedere necoordonata – ochii nou-nascutului pot sa nu fie bine coordonați la inceput, acestia miscandu-se independent unul de altul, ceea ce este perfect normal. Dureaza un timp ca nou-nascutul sa invețe sa isi foloseasca ochii si sa isi fortifice musculatura ochilor. Problema ar trebui sa se rezvolve de la sine pana la implinirea varstei de 3 luni. Daca pana la acest moment bebelusul tau inca are probleme cu coordonarea ochilor, asigura-te ca prezinți acest aspect medicului
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.
Acum sunt citite aceste articole
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?