Pasul urmator
Dupa ce copilul tau a invatat sa se tarasca, singurul lucru care mai sta in calea mobilitatii sale este cum sa invete sa mearga. Pana atunci, bebelusul va incepe sa se ridice cu ajutorul obiectelor care il inconjoara, indiferent daca este vorba despre o masuta de cafea sau piciorul bunicii! Odata ce va invata sa se balanseze pe propriile picioruse, va fi pregatit sa stea si sa se deplaseze tinandu-se de mobila. Apoi e doar o chestiune de timp pana ce incepe sa mearga, sa alerge si sa sara.
Rolul tau
Inca de la inceput, cu mult inainte ca micutul tau sa fie pregatit pentru a se tari, lasa-l sa stea cat mai mult pe burtica. Punandu-l pe burtica si jucandu-te cu el vreme de cateva minute, de cateva ori pe zi, in timp ce este treaz si alert, il vei ajuta sa isi dezvolte muschii necesari pentru mersul de-a busilea. Timpul petrecut pe burtica poate preveni, de asemenea, dezvoltarea unei zone plate pe cap, care, uneori, apare in clipa in care micutii isi petrec mult timp intinsi pe spate.
Cea mai buna cale de a incuraja mersul de-a busilea este sa asezi jucarii si alte obiecte interesante in fata micutului. Specialistii sugereaza sa folosesti perne sau cutii pentru a-i pune obstacole in cale. Acest lucru il va ajuta sa-si imbunatateasca increderea in sine, viteza si agilitatea. Insa nu trebuie sa-l lasi singur – daca va ramane blocat sub o perna sau o cutie, se va speria si ar putea fi in pericol de a se sufoca.
Un bebelus care se taraste poate intra in multe probleme. Asigura-te ca locuinta ta este fara pericole pentru micut, mai ales daca ai scari. Aceasta deoarece bebelusii sunt atrasi in special de scari, care pot fi extrem de periculoase.
Cand trebuie sa te ingrijorezi
Bebelusii isi dezvolta aptitudinile folosind diferite metode si dupa propriul lor program. Totusi, daca micutul tau nu si-a aratat interesul de a se deplasa singur (dandu-si seama cum sa-si miste bratele si picioarele in mod coordonat) sau daca nu a invatat cum sa-si foloseasca ambele brate si picioare in mod egal pana la varsta de un an, discuta acest aspect cu medicul pediatru. Retine ca bebelusii nascuti prematur ar putea atinge acest punct sau alte evenimente importante cu cateva luni mai tarziu decat micutii nascuti la termen.
Autor: Alexandra NEDELCU
Mai multe articole despre cresterea si ingrijirea bebelusilor gasesti aici!
Citeste continuarea: 1 2