Sunt multe mituri cu privire la ingrijirea nou-nascutului si mamicile intra foarte repede in panica. Chiar daca sunteti la inceput de “cariera”, n-ar trebui sa va ingrijorati de toate lucrurile. Iata cateva aspecte de la capitolul ingrijirea nou-nascutului care n-ar trebui sa va mai sperie.
Ingrijirea nou-nascutului #1: Zona moale din crestetul capului
Multe mame sunt sensibile la acest capitol. Zona frontanelei este intr-adevar moale si chiar daca luati toate masurile de precautie, este aproape imposibil sa nu o atingi intr-un fel sau altul. Dar asta nu inseamna ca atingeti creierul copilului. Pana se va intari respectivul perimetru, creierul este protejat de o membrana foarte groasa. Capul copilului este flexibil tocmai pentru ca nasterea naturala sa decurga in conditii optime. Ganditi-va la cata presiune exista pe capul copilului cand se naste si nu se intampla nimic grav atunci.
Ingrijirea nou-nascutului #2: Pulsatii in frontanela
Nu trebuie sa va sperati daca vedeti aceste zvancniri in crestetul capului. Dimpotriva, este un semn ca sistemul circulator al copilului functioneaza normal. Tocmai pentru ca respectiva zona este moale, pulsul venelor si arterelor este vizibil cu ochiul liber.
Ingrijirea nou-nascutului #3: Sange in scutecul fetitelor
In timpul sarcinii, nivelul de estrogen din corpul mamei poate stimula uterul fetusului de sex feminin. Si nu ar trebui sa va sperie daca in prima saptamana de viata sa aiba o mini-menstruatie.
Citeste si: Cum sa formezi legatura emotionala cu bebelusul tau
Ingrijirea nou-nascutului #4: O scobitura in piept
Nu va panicati, copilul nu are nimic la inima. Potrivit specialistilor, osul sternului se poate curba spre interior, insa pe masura ce nou-nascutul creste, pieptul si muschii abdominali il vor impinge pe fagasul normal.
Ingrijirea nou-nascutului #5: Scaune moi dupa fiecare masa
Copiii, in special cei alaptati, pot avea scaune imediat dupa ce mananca. Explicatia este simpla: laptele matern este foarte usor digerat (copiiii hraniti cu lapte formula au mai putine miscari intestinale). Iar scaunul este moale pentru bebelusii sunt hraniti in exclusivitate cu lichide.
Ingrijirea nou-nascutului # 6: Sughit constant
Cercetatorii n-au descoperit nici un element clar care sa explice de ce nou-nascutii sughit atat de mult. Unii spun ca este posibil sa fie din cauza unei comunicari slabe intre creier si diafragma, altii dau vina pe muschii abdominali ai bebelusului care nu sunt bine dezvoltati. Indiferent care ar fi cauza, sughitul nu reprezinta nici o amenintare pentru copil.
Ingrijirea nou-nascutului # 7: Plansul
Plansul este o forma de comunicare la bebelus. El transmite parintilor un mesaj: foame, sete, frig, scutec ud, plictiseala etc. Durerea face si ea parte din lista insa este la coada ei. In plus, chiar daca fata copilului va poate inspira ca sufera, plansul nu-l afecteaza deloc.
Citeste continuarea: 1 2