Masajul este una dintre placerile simple ale vietii, iar cercetarile au aratat ca in cazul masajului la copii efectele sunt extraordinar de benefice. Chiar si copiii care sufera din cauza colicilor se simt mult mai bine dupa o sedinta de masaj. In plus conexiunea piele pe piele ajuta parintii si copiii sa comunice mai bine, fara sa spuna un cuvant.
Medicii pediatri au un termen descriptiv pentru acest contact piele pe piele: atingerea terapeutica. Aceasta este una dintre cele mai simple metode de a-l calma pe cel mic.
De ce sa iti masezi copilul?
Trebuie sa sti ca masajul il ajuta pe cel mic din nenumarate puncte de vedere. In primul rand, cu ajutorul masajului il poti ajuta pe cel mic sa respire ritmic. Sugarii au adesea o respiratie neregulata, iar pielea este cel mai mare organ al corpului uman si este bogat in terminatii nervoase. Astfel un masaj poate ajuta.
Pediatrii au constatat ca bebelusii care sunt masati au o dezvoltare mai buna din punct de vedere fizic, intelectual si emotional. Un studiu realizat de Institutul de Cercetare Touch de la Universitatea din Miami Miller School of Medicine arat ca bebelusii prematuri, care primesc trei masaje de 15 de minute pe zi, timp de cinci zile, au arătat o crestere de 53% in greutate fata de un copil care nu a fost masat.
Citeste si: Importanta masajului pentru bebelus
Pentru a stimula imunitatea
Un alt studiu a aratat ca acei copii al caror spate a fost masat de catre mamele lor au avut parte de mai putine raceli si mai putine episoade de diaree. Masarea nou-nascutului creste secretia de hormoni digestivi si ajuta sistemul digestiv al copilului sa lucreze mai eficient.
Pentru a scapa de stres
Cercetatorii cred ca accentuarea durerilor cauzate de colici este suprasarcina senzoriala. Un copil stresat va plange. Masajul poate scade semnificativ acest stres prin reducerea nivelului de cortizol, hormonul stresului.
Te mai poate interesa: Cum sa faci masajul bebelusului
Cand sa il masezi pe cel mic?
Importanta masajului la copii este cruciala daca vrem ca micutul sa se bucure de un start extraordinar in viata. Masajul poate fi efectuat dupa baita sau inainte de culcare. Specialistii recomanda masajul dupa baita, atunci cand muschii micutului sunt deja relaxati in urma baitei, iar dupa un masaj copios cel mic o sa doarma linistit toata noaptea.
De ce trebuie sa tii cont atunci cand il masezi pe cel mic?
In primul rand trebuie sa stabilesti momentul perfect pentru masaj. Multi parinti opteaza pentru masajul dupa baita. Dupa ce i-ai facut baita micutului trebuie sa il scoti din cadita bebe, sa il asezi pe masuta de infasat iar apoi sa incepi usor sa ii masezi piciorusele, manutele, spatele si burtica. Foloseste ulei pentru bebelusi sau o crema recomandata de medicul pediatru.
foto: Depositpotos.com
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?