Harta durerilor abdominale la copii - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Harta durerilor abdominale la copii

Sfatulparintilor » Bebeluși » Îngrijire bebelusi » Harta durerilor abdominale la copii

Aproape toti copiii se confrunta cu dureri abdominale la un moment dat in viata, iar de cele mai multe ori nu reprezinta o problema medicala grava. Noi va prezentam situatiile in care durerile abdominale nu trebuie trecute cu vederea si ce afectiune pot indica in functie de localizarea lor la copiii mai mari.

 

Durerea abdominala la copii
Durerea abdominala este acea durere resimtita in zona stomacului, putand fi situata oriunde intre piept si zona inghinala. In randul copiilor constituie unul dintre cele mai frecvente motive de prezentare la camera de garda, avand deopotriva etiologii triviale, dar si potential fatale care variaza de la durere functionala la apendicita acuta. Majoritatea acuzelor abdominale la copii au o cauza relativ benigna (de exemplu constipatia) insa este improtant sa observi acele indicii care pot sugera o problema de sanatate mai grava.

Diagnosticarea durerii abdominale la copii constituie de asemenea o provocare dificila pentru specialisti deoarece afectiunile variaza in functie de varsta (de exemplu, volvulus la nou-nascuti, invaginatia la copii prescolari), iar incercarea de a evalua un copil care se cofrunta cu o durere poate face intregul proces si mai dificil. Daca ai un bebelus sau un copil de varsta mica depinde foarte mult de faptul ca tu observi ca se afla in durere. Astfel, poti suspecta durere abdominala daca al tau copil este: mai agitat decat de obicei, isi trage picioarele catre abdomen, nu se hraneste corespunzator.

 

Harta durerilor abdominale la copii
Durerea abdominala poate fi clasificata in viscerala, somatoparietala si refractara in functie de natura receptorilor de durere implicati. In mod surprinzator, majoritatea cazurilor de durere abdominala este asociata cu receptorii de durere viscerala. Acesti receptori sunt localizati pe suprafata seroasa, in mezenter, in cadrul muschiului intestinal si in mucoasa organelor cavitare; ei raspund la stimuli mecanici si chimici, precum intindere, tensiune si ischemie.

Deoarece fibrele de durere viscerala sunt fibre C nemielinizate si intra in coloana vertebrala bilateral pe mai multe niveluri, durerea viscerala este de obicei surda, localizata precar si perceputa la nivelul taliei. In plus, exista trei zone vaste cu asociatii anatomice. Durerea care emana din structuri de proenteron (esofagul inferior, stomacul) este resimtita in regiunea epigastrica, durera din structurile de mezenteron (intestinul subtire) este resimtita in zona periombilicala, iar durerea din metenteron (colonul) este resimtita in portiunea inferioara a abdomenului.

 

 

Citeste mai multe pe Qbebe.ro.

Data articol: 25/04/2018