Ce mancaruri trebuie evitate
Mancatul cu ajutorul degetelor este amuzant si poate fi satisfacator pentru bebelusii mai mari, dar e important sa eviti alimentele care au valori nutritionale scazute si pe cele cu care puiul tau ar putea sa se inece. Cel mai bun mod de a preveni inecarea cu bucati prea mari de alimente este sa tai totul cat mai marunt si sa-ti supraveghezi intotdeauna bebelusul in timp ce mananca.
Printre alimentele ce prezinta un astfel de pericol se regasesc:
– bucati de legume sau fructe crude;
– struguri, fructe de padure, cirese sau rosii cherry (le poti curata si taia in bucati mai mici);
– stafide sau alte fructe uscate;
– nuci, alune si seminte;
– unt de arahide sau unt facut din nuci ori seminte;
– hot-dog intreg sau carnaciorii pentru copii (este bine sa ii cureti si sa-i tai in bucati mici inainte de a-i servi);
– painea neprajita, in special cea alba;
– bucati prea mari de carne sau de branza;
– bomboane sau guma de mestecat;
– popcorn, covrigei, chips-uri sau alte snacks-uri, marshmallows.
Ce se intampla cu dulciurile?
La prima imbucatura, copilul tau va adora probabil gustul prajiturilor, al tortului si al altor dulciuri, dar nu este indicat sa ii dai asa ceva in acest stadiu al dezvoltarii lui. Micutul tau are nevoie de alimente bogate in nutrienti, in loc sa consume calorii goale ce se gasesc in deserturi si gustari bogate in grasimi, cum ar fi chips-urile.
E tentant sa vrei sa vezi reactiile bebelusului la anumite mancaruri, dar momentul nu este unul potrivit. Bunicii sau cei care vin in vizita ar putea sa-si doreasca sa grabeasca micutii sa manance tort de ciocolata sau alte dulciuri. Este bine ca, politicos si ferm, sa le explici ca micutul nu este pregatit pentru a manca asa ceva. Daca bunica insista si sustine ca si tu ai mancat tort la aceasi varsta, spune-i ca asa ti-a impus medicul pediatru: sa nu-i dai copilului dulciuri!
Autor: Alexandra NEDELCU
Imagine de avitalchn de la Pixabay
Citeste continuarea: 1 2