De-a lungul timpului, parintii au aplicat tot felul de metode de calmare, linistire a bebelusului lor. Unele au dat roade, altele nu. Vom vorbi astazi despre cele mai eficiente metode de a calma un bebelus agitat, conform specialistilor in educatia pozitiva.
Alaptatul calmeaza bebelusul, dar si pe mama
Alaptatul este una dintre cele mai eficiente metode de calmare a bebelusului. Pe langa faptul ca laptele matern ii asigura acestuia toti nutrientii necesari pentru o buna crestere si dezvoltare, procesul alaptarii creeaza o legatura speciala intre mama si bebelus.
Acesta simte dragoste, caldura, siguranta. “Nou-nascutii ar trebui alaptati de fiecare data cand apar primele semne de foame – agitatie, scancete, plans. Este mult mai bine si pentru mame care scapa de stresul alaptatului sau hranitului dupa ceas”, spun reprezentantii Societatii americane de pediatrie.
Un alta cale prin care alaptatul calmeaza bebelusul este ca micutul simte atat de cunoscutele batai ale inimii mamei, cu care este obisnuit din viata intrauterina, la fel de linistitor fiind si contactul cu pielea mamei. In plus, laptele matern contine o proteina care induce somnul.
O mama relaxata are un bebelus relaxat. Tocmai de aceea, senzatia de calm o au si mamele in timpul alaptarii. Si asta pentru ca in acele momente se elibereaza un hormon – prolactina (sau hormonul mamelor) – care are un efect usor tranchilizant asupra mamelor. De asemenea, oxitocina are un rol important in procesul lactatiei, dar si un efect de calmare asupra mamei.
Citeste continuarea: 1 2