Orice parinte din zilele noastre este recunoscator pentru inventarea scutecului de unica folosinta si nu ne putem inchipui cat de greu trebuie sa le fi fost parintilor si bunicilor nostri fara acestea. Vine o vreme insa cand copilul trebuie sa renunte la scutec. Care este varsta la care trebuie sa inceapa acest proces? Oare cat o sa dureze pana renunta definitiv la scutec sau exista vreo metoda care sa ma conduca la rezultatul dorit cat mai repede? Este bine sa folosesc ca si formula de incurajare exemplele altor copii din anturaj care folosesc olita spunandu-i ca acestia vor rade de el daca mai poarta scutec?
Sunt doar cateva dintre intrebarile cu care se confrunta parintii.
O practica foarte des intalnita chiar si in zilele noastre este aceea de a pune copilul la olita cand acesta reuseste sa stea singur in sezut. Aceasta metoda ofera iluzia unor rezultate bune. Cel putin doua sunt motivele care ne induc in eroare: copilul care nu este mare amator al mersului de-a busilea va sta si va face la olita ca urmare a faptului ca nu se poate ridica, iar reusita se poate datora si faptului ca mama stie ca dupa masa copilul are scaun. Asta nu inseamna insa ca este reusita copilului.
Aceste rezultate au putine sanse sa fie de durata. Am intalnit cazuri in care copilul ajuns la varsta la care poate sa mearga refuza sa mai stea pe olita bulversand toti adultii din jurul lui care considera ca acesta a pierdut o achizitie. Ce se intampla in acest caz? Pun si mai multa presiune pe copil care va refuza din ce in ce mai vehement olita.
Cand plecam pe drumul care speram ca ne va duce la independenta nevoilor fiziologice, trebuie sa avem in vedere faptul ca nu il parcurgem singuri, ci impreuna cu copilul iar ritmul este dictat de el. Mai mult, nu este de ajuns simpla noastra prezenta ci trebuie sa ii acceptam particularitatile individuale si ceea ce il face diferit de ceilalti, sa nu ne lasam condusi de presiunea celor din jur si sa fim informati.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.
Acum sunt citite aceste articole