Decodarea plânsului la bebeluşi - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Decodarea plânsului la bebeluşi

Sfatulparintilor » Bebeluși » Îngrijire bebelusi » Decodarea plânsului la bebeluşi
Decodarea plânsului la bebeluşi
Credit foto: Depositphotos.com

Plânsul bebeluşilor este la fel de natural precum mâncatul şi dormitul. Cum îşi aud bebeluşul plângând, părinţii intră imediat în panică, mai ales dacă nu au experienţă. Totuşi, nu de fiecare dată când plânge e ceva rău. Prin plâns bebeluşii îşi exprimă  stări precum foamea, oboseala, iritarea, durerea. Părinţii trebuie să-şi urmărească bebeluşul şi să-şi dea seama ce vrea să transmită prin plâns. Dacă, de exemplu, ultima dată când a mâncat a fost acum două ore, probabil că îi este foame. Sau, dacă a stat treaz în ultimele 90 de minute, este posibil să fie obosit. Desigur, fiecare bebeluş este unic şi mesajele transmise diferă de la caz la caz. Sunt însă şi câteva elemente comune, care v-ar putea ajuta să depistaţi care este cauza pentru care plânge bebeluşul.

Plânsul de foame

De obicei, când le este foame, bebeluşii scot sunete înalte, disperate şi nu se liniştesc decât dacă li se dă de mâncare. Puteţi face un calcul când a mâncat ultima dată. Dacă a trecut între o oră şi jumătate până la trei ore (în cazul în care este alăptat) sau între două şi patru ore (când este hrănit cu biberonul), atunci trebuie să-i fie foame. Mai puteţi urmări dacă bebeluşul imită suptul sau dacă se zvârcoleşte agitat.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Plânsul de oboseală

Când sunt obosiţi bebeluşii plâng intermitent, cu suspine. De obicei ţin ochii închişi, dar sunt agitaţi. Sunt bebeluşi care stau cu ochii deschişi şi se pot observa vinişoare roşii, iar alţii îşi exprimă oboseala frecându-se frecvent la ochi.

Plânsul de plictiseală sau prea multă stimulare

Dacă sunt plictisiţi sau dimpotrivă stimulaţi prea mult, bebeluşii încep să plângă. În cazul plictiselii, plânsul este încet şi se poate transforma repede în râs dacă îi faci pe plac. La extrema cealaltă, când este prea stimulat, plânsul se transformă în ţipete.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

 

 

Plânsul de disconfort

Când au un disconfort, plânsul bebeluşilor este tânguit, cu gemete. Are un anumit model care se repeta. Unii bebeluşi se bat sau se zgârie pe faţă. Un astfel de plâns poate fi din cauza frigului sau dimpotrivă a căldurii, are scutecul ud, îi bate soarele în ochi etc. Observaţi ce l-ar putea deranja, înlăturaţi cauza şi liniştiţi-l apoi cu un cântecel.

 

 

Plânsul de durere

Atunci când îl doare ceva bebeluşul are un plâns sfredelitor, îşi încordează şi arcuieşte spatele sau îşi aduce genunchii la piept, dacă este balonat. O suzetă sau sânul mamei (în cazul copiilor alăptaţi) pot face minuni. Dacă, totuşi, durerile persistă, cereţi sfatul medicului.

foto: Depositphotos.com

Data articol: 17/05/2023