De ce plange bebe? 7 cauze frecvente si cum sa-l calmezi - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

De ce plange bebe? 7 cauze frecvente si cum sa-l calmezi

Sfatulparintilor » Bebeluși » Îngrijire bebelusi » De ce plange bebe? 7 cauze frecvente si cum sa-l calmezi
de ce plange bebe - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - baby-2387661_1920

Mai ales cand esti mamica „incepatoare”, e greu sa-ti dai seama intotdeauna de ce plange bebe. In cele din urma, vei reusi sa distingi intre diferitele tipuri de plans si vei sti exact de ce anume are nevoie micutul. Dar asta cere ceva „antrenament”. Vei ajunge acolo in timp, insa, pana atunci, nu-ti ramane altceva de facut decat sa aplici rationamentul prin eliminare; cu alte cuvinte, sa iei pe rand toate cauzele posibile, pana descoperi ce trebuie sa faci ca sa-l calmezi.

Sa le vedem pe cele mai frecvente. Iata de ce plange bebe!

1. Ii e foame


Primul gand care iti trece prin minte cand iti auzi bebelusul plangand e ca trebuie hranit. De obicei, cand micutul e flamand, incepe sa tipe brusc, ca din senin. Sigur, ajuta si sa te uiti la ceas ca sa vezi cat timp a trecut de la ultima masa, dar iti poti da seama foarte simplu daca puiului tau ii e foame fiind atenta la semnele pe care ti le ofera chiar el. Plansul de foame este destul de ritmic si repetitiv; de obicei sunt tipete scurte, intr-un timbru jos – asa il diferentiezi de alte tipuri de plans.

Pe langa asta, mai sunt si alte indicii care iti spun ca bebe e flamand: bate din buze, isi baga manutele in gurita si isi suge degetele, intoarce capul sa gaseasca sanul sau biberonul. Cand observi asta, e clar timpul pentru masa. (Daca totusi plansul micutului e diferit, incearca sa vezi daca nu cumva are nevoie de altceva, si nu de hrana, mai ales daca abia l-ai alaptat; altfel, daca ii dai sa manance din prima imediat ce il auzi plangand, risti sa-l supraalimentezi.)

2. Il doare burtica


Durerile de burtica le recunosti imediat dupa urmatoarele semne: bebelusul e agitat, isi rasuceste tot corpul, isi arcuieste spatele sau da din picioruse. Toate acestea sunt semne clare de disconfort; cand le vezi, e limpede ca pe micut il supara colicile sau ca are gaze.

Il poti ajuta asezandu-l intr-o pozitie care faciliteaza digestia (pe burtica sau intins pe partea stanga). De asemenea, mai poti face cu el „bicicleta” – acele exercitii in care ii aduci genunchii la piept, ca sa elimine gazele. Cand ai de-a face cu temutele colici, gasesti toata inspiratia de care ai nevoie aici: 23 de moduri sa calmezi un bebelus cu colici.

3. Trebuie schimbat


Unii bebelusi stau cu scutecelul plin si ore in sir fara sa dea semne ca le pasa, in timp ce altii incep sa tipe imediat ce simt ca sunt uzi. Asa ca, daca te intrebi de ce plange bebe, verifica sa nu fie nevoie sa fie schimbat. Exista chiar marci de scutece cu „detector de umezeala”, care isi schimba culoarea cand scutecelul e plin (asa, nu mai trebuie sa iti dezbraci micutul de fiecare data ca sa verifici).

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 06/04/2021