Constipatia la copii poate fi tulburatoare atat pentru cei mici, cat si pentru parinti care se vad neputinciosi in fata crampelor copiilor lor. Desi constipatia este destul de des intalnita in randul copiilor, ea nu este ceva normal.
Cauzele constipatiei la copii
Tranzitia de la stadiul de sugar la diversificare produce mai multe modificari in organismul copilului. In plus, inaintarea in varsta aduce cu ea noi angajamente sociale care pot contribui la instalarea constipatiei.
Iata cateva cauze ale constipatiei la copii:
- – antrenamentul la olita: unii copii il considera stresant sau se tem de olita si atunci isi retin miscarile intestinale.
- – alimente care pot constipa: banane, lactate, cereale procesate.
- – intoleranta sau sensibilitate la anumite alimente: daca exista aceasta intoleranta, copilului ii va fi greu sa digere anumite alimente.
- – deshidratare – daca cel mic nu bea suficienta apa, se poate instala constipatia.
- – miscari intestinale durereoase: daca cel mic are crampe, atunci instinctiv isi va opri miscarile intestinale si va aparea constipatia.
In cazul in care suspectezi ca cel mic sufera de constipatie, cere sfatul medicului, care va evalua situatia si va oferi cele mai bune solutii pentru copilul tau.
Citeste si: Cum sa tratezi constipatia la copii
Remedii impotriva constipatiei la copii
Daca stii care sunt cauzele care duc la aparitia constipatiei, este usor sa le previi.
Iata 5 remedii pe care sa le iei in calcul impotriva constipatiei:
Nu presa cu antrenamentul la olita
Ideea scaparii de scutec este foarte reconfortanta pentru parinti, insa stresanta pentru copii. Iar daca resimt presiunea, copiii isi vor retine fecalele. Cu cat trece mai mult timp fara scaun, cu atat mai greu si mai dureros va fi sa-l elimine. Iar cand scaunul este dureros, copilul iar se va abtine sa mai faca. Asa apare un cerc vicios care duce la inrautatirea situatiei.
Asteapta semnele care iti indica faptul ca este pregatit pentru trecerea la etapa olita/WC.
Afla mai multe despre antrenamentul la olita aici.
Evita alimentele care pot constipa
Trecerea de la laptele matern sau formula, usor de digerat, la alimentatia solida poate duce la constipatie. De exemplu, laptele de vaca este menit pentru alimentatia vitelului, nu pentru stomacelul copilului care nu-l poate digera. Cerealele procesate pot avea un continut mare de fibre care sa conduca, de asemenea, la aparitia constipatiei. Si bananele pot contribui la constipare.
Hidrateaza corespunzator copilul
Copiii se iau cu joaca si uita sa bea apa, ba chiar ignora semnalele de sete. Asigura-te ca ii dai sa bea suficienta apa, chiar daca asta inseamna sa-i intrerupi joaca, pentru a bea apa. Un copil hidratat inseamna un copil mai putin predispus la constipatie. Daca inca il alaptezi, sesiunile mai dese de alaptat ii pot reduce riscurile de a se constipa.
Te mai poate interesa: Tot ce trebuie sa stii despre constipatia la copiii mici
Alege alimente cu un continut optim de fibre
Prea multe fibre nu sunt sanatoase, dupa cum aratam mai sus. In schimb, poti oferi copilului alimente care au un continut optim de fibre: pere, morcovi, broccoli, cereale integrale, quinoa, legume, spanac, pastarnac.
Daca cel mic este mofturos, poti lua in calcul varianta pasata a legumelor de mai sus. Smoothie-urile (NU sucurile) contin fibre si nutrienti care pot tine departe constipatia.
Ia in calcul intoleranta sau sensibilitatea la anumite alimente
Daca cel mic sufera de constipatie cronica, ia in calcul sensibilitatea sau intoleranta la anumite alimente. Cere sfatul medicului care poate descoperi alimentele la care cel mic este sensibil.
In cazul in care copilul are o anumita intoleranta, medicul poate recomanda remedii pe baza de pre si probiotice.
In general, constipatia este usor de remediat cu ajutorul dietei sau schimbarilor stilului de viata. Colaboreaza cu medicul si impreuna puteti gasi cele mai bune solutii pentru copilul tau.
Sursa: bellybelly.com.au
foto: Depositphotos.com
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?