Una dintre problemele cu care parintii se confrunta odata cu racirea vremii este cum sa-si imbrace copilul. Cine are copil mic stie ca de fiecare data cand iese afara va primi apostrofari ca l-a imbracat fie prea gros, fie prea subtire. Iar in mintea parintilor va incolti indoiala ca nu au procedat corect.
Ca sa scapi de dubii, iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa stii cum sa-ti imbraci copilul iarna. Regula numarul unu este sa-ti imbraci copilul cu un strat in plus fata de cat poti tu cand iesi afara.
Cum sa imbraci copilul cand mergi cu masina
Pentru ca scaunele auto sa-si faca datoria, copilul trebuie imbracat corespunzator, altfel risti ca bebelusul sa se accidenteze mai grav in cazul unui incident. Iar acest risc este mult mai mare decat acela de a „ingheta”. Este recomandat sa imbraci copilul lejer, de preferat in straturi subtiri pe care sa le scoti sau sa le adaugi usor, iar pe deasupra sa asezi o patura, daca este cazul. In conditiile in care afara este foarte frig este recomandat sa imbraci copilul pe dedesubt cu o salopeta subtire cu maneci lungi, iar pe deasupra cu o alta salopeta fleece, peste care poti pune un pulover din bumbac (daca este ger extrem). In cazul in care distanta din interior pana la masina este destul de mare, acopera copilul cu o patura. Dupa ce intri in masina, urmareste mainile copilului si, cand se incalzesc, inlatura straturile suplimentare de haine.
Cum sa imbraci copilul cand mergi la plimbare
Aerul curat este foarte important pentru bebelusi, chiar si cand este frig. Un copil nascut la termen care are cel putin 3 saptamani, o greutate de 5,5 kg poate iesi la o plimbare de 15-30 de minute la temperaturi de -3,8 grade. In cazul in care bebelusul este nascut prematur sau sufera de o boala, cere sfatul medicului inainte de a-l scoate afara.
Regula este sa-ti imbraci copilul cu un strat in plus fata de cat esti tu imbracat pentru a iesi afara. Daca ai o bluza cu maneca lunga pe sub geaca de iarna, imbraca bebelusul la fel, insa adauga un pulovaras. In cazul in care afara este frig, ia o patura cu care sa-l acoperi sau un sac de dormit. Caciula, manusile si incaltarile groase sunt recomandate. Daca bate vantul, o husa pentru carucior este ideala ca sa protejeze pielea bebelusului.
Iti dai seama ca bebelusul a stat suficient de mult timp in frig daca lacrimeaza sau este agitat. Urmareste, de asemenea, semnele de hipotermie: buze vinetii, frisoane, paloare la nas sau la urechi. Mergi imediat la caldura daca observi aceste semne la copilul tau.
Citeste si: Cum aveti grija de pielea copiilor iarna?
Cum sa imbraci copilul cand mergi la joaca in zapada
Cand mergi la joaca in zapada, ia in calcul umezeala. Asigura-te ca il imbraci pe cel mic in asa fel incat sa ramana cat mai mult timp uscat. Si bebelusulilor le place zapada, asa ca iti poti scoate copilul de peste 6 luni la zapada. Lasa-ti copilul sa simta zapada cu mainile goale si prin manusi. Asigura-te ca il stergi bine apoi, ca sa nu ramana ud. Imbracamintea, incaltamintea, caciula si manusile trebuie sa fie rezistente la apa. Nu uita de crema de protectie solara si de ochelarii de soare. Zapada reflecta razele soarelui. Intra la caldura la primul semn de disconfort al copilului sau daca este ud.
Cum sa imbraci copilul in casa
Poti fi tentat sa-ti infolosesti copilul in casa, doar pentru ca afara este frig. Temperatura in camera in care sta un copil ar trebui sa fie intre 20 si 22 de grade Celsius. Se aplica si aici regula de a adauga un strat de haine in plus fata de cum esti tu imbracat. Verifica burtica si spatele copilului. Daca sunt calde, inseamna ca este in regula. Atentie, copiii n-ar trebui sa fie transpirati. Supraincalzirea poate contribui la aparitia sindromului mortii subite. La culcare, baga copilul intr-un sac de dormit special sau acopera-l cu o patura pana la nivelul subratului. Daca-l invelesti cu patura, ai grija sa nu se infasoare prea tare sau sa si-o traga peste fata. Urmareste semnele de supraincalzire: transpiratie, par ud, obraji rosii, respiratie rapida. Indeparteaza hainele in plus, daca cel mic le prezinta.
Nu rata nici: 6 sfaturi pentru confortul bebelusului pe timp de iarna
Sursa: Parents.com
Image by Daniela Dimitrova from Pixabay
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie