Cum iti ajuti bebelusul sa stea comfortabil pe burtica - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cum iti ajuti bebelusul sa stea comfortabil pe burtica

Cum iti ajuti bebelusul sa stea pe burtica- sfatulparintilor.ro - pixabay_com - chlidrens-2360630_1920

3. Sustine-i capsorul ca sa poata vedea mai bine

Multi parinti descopera ca lucrurile sunt mai usoare cand ii ofera bebelusului o priveliste mai interesanta asupra lucrurilor din jurul lui. Cu alte cuvinte, cand il ajuta sa cerceteze mai bine ce se petrece in casa sprijinindu-l pe o pernuta sau un prosop rulat. Daca bebelusul are un oarecare control al gatului si al capului (pe la varsta de 3 sau 4 luni) dar nu se poate inca sprijini in brate, asaza-i un prosop sau o pernuta sub piept si sub brate, avand grija sa-i intinzi manutele inainte (ca sa se poate sprijini pe ele si sa nu vina cu gurita pe perna, pentru ca se poate sufoca). In cazul in care are tendinta sa se rostogoleasca, tine-l cu mana de fundulet, ca sa-l mentii in pozitia optima. Dupa ce incepe sa se ridice singur pe brate, renunta la pernuta ajutatoare si lasa-l sa-si exerseze abilitatile motorii fara ea.

Sfat: Bebelusilor le place sa se rostogoleasca pe mingile pentru gimnastica. Daca poti face rost de una, asaza-ti micutul cu burtica pe minge si tine-l bine sa nu cada, apoi impinge usor mingea inainte si inapoi.

4. Alege momentul potrivit

Bebelusul va fi mai dispus sa coopereze daca nu e flamand sau obosit, asa ca alege momentul potrivit sa-l inveti sa stea pe burtica. Ai grija totusi sa nu il intinzi in aceasta pozitie cand abia a mancat, pentru ca nu va fi un exercitiu placut pentru el. Asteapta intotdeauna cam o ora dupa hranire, ca sa eviti regurgitarile si refluxul gastroesofagian.

Daca incepe sa planga, chiar daca a stat pe burtica abia un minut, incearca sa-l „pacalesti“ si sa-i distragi atentia vorbindu-i, cantandu-i sau jucandu-re cu el.

Cand vezi ca nu mai vrea sa stea deloc, ridica-l in brate si amana pe mai tarziu statul pe burtica.

Treptat, pe masura ce se acomodeaza cu noua pozitie, nu va mai face mofturi. Totul e sa ai rabdare si sa fii blanda cu bebelusul tau. In plus, odata ce va invata sa se rostogoleasca singur, va fi mai calm si va capata mai mult control asupra miscarilor lui, asa ca va accepta mai usor sa-l asezi pe burtica.

Sfat: Unii parinti spun ca e mai simplu sa-si invete puiul cu statul pe burtica daca fac cateva exercitii de rostogolire dupa schimbarea scutecului, cat bebelusul sta inca pe masa de schimbat. Nu e greu sa faci asta, iar micutul va invata sa astepte aceste exercitii de fiecare data cand il schimbi. S-ar putea chiar sa-i placa privelistea de sus (de pe masa); ai grija doar sa-l tii bine, ca sa nu cada.

Te mai poate interesa si: Colici bebelusi. Ghid complet pentru parinti. Ce sunt, cat dureaza. Cum alini bebelusul cand are colici

5. Observa-i comportamentul

Incearca sa-ti dai seama daca exista ceva in mod special care nu-i place sau ii provoaca disconfort atunci cand bebelusul sta pe burtica. E posibil sa-l jeneze paturica daca s-a botit sub el sau sa il sperie textura covorului, mai ales daca ai covoare latoase (shaggy). Se poate, de asemenea, sa-i fie frig pe jos sau sa alunece pe parchet si de aceea sa nu-i placa experienta. Fiecare bebelus este diferit si are „pretentii“ diferite: o mamica a observat ca bebelusul ei statea cuminte pe burtica doar atunci cand era in funduletul gol; alta a vazut ca micutul ei voia sa-si tina manutele in afara, ca sa le poata baga in gurita. Observa-i atent comportamentul ca sa-ti dai seama ce l-ar putea deranja si apoi remediaza situatia.

Sfat: Incearca sa vezi daca bebelusului ii place sa i se faca masaj in timp ce sta pe burtica – masajul l-ar putea ajuta sa se simta mai confortabil in aceasta pozitie.

Autor: Alexandra NEDELCU

Imagine de Yair Ventura Filho de la Pixabay

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 13/10/2021