Ai auzit cu siguranta ca timpul petrecut pe burtica este foarte important pentru dezvoltarea motorie a bebelusului. Asa invata sa-si sustina greutatea cu bratele si incepe sa mearga de-a busilea. Ce te faci insa daca micutul plange si e agitat cand il asezi pe burtica?
Daca puiul tau e obisnuit sa doarma pe spate, e minunat – ar trebui sa te bucuri pentru asta, tinand cont ca dormitul pe spate reduce riscul de sufocare accidentala in timpul somnului si previne sindromul mortii subite a sugarului (SMSS). Totusi, cand e treaz, ar trebui sa stea cat mai mult pe burtica, si asta inca din primele zile de viata. Specialistii atrag atentia ca bebelusii care nu petrec suficient timp pe burtica prezinta intarzieri in dezvoltarea abilitatilor motorii.
Citeste si: Ghid complet pentru parinti in primul an de viata al bebelusului. Tot ce ai nevoie sa stii
De ce e bine sa-l inveti pe burtica
Potrivit medicilor pediatri, experienta de a sta pe burtica ii ajuta pe micuti sa invete mai multe miscari de baza: sa isi sustina greutatea, sa-si impinga corpul in sus cu bratele, sa se rostogoleasca, sa stea in fundulet, sa se tarasca si ulterior sa se ridice in picioare. Pana in 1992, cand Academia Americana de Pediatrie a inceput sa indemne parintii sa-si culce bebelusii pe spate (din cauza riscului de SMSS), micutii dormeau de obicei pe burtica si erau obisnuiti sa stea in aceasta pozitie. Astazi insa, cei mici stau mai comod pe spate, pentru ca asta e pozitia in care isi petrec majoritatea timpului – cand dorm, cand stau in leagan, in carucior, in landou, in scaunul auto s.a.m.d.
Nu e de mirare asadar ca bebelusul tau pare nefericit cand incerci sa-l asezi pe burtica. Pe langa faptul ca e o pozitie nefamiliara, cu care nu e obisnuit, mai este si incomoda fizic. Efortul de a-si tine capsorul ridicat e mai mare si nici nu are o vedere prea larga a lucrurilor din jur. E posibil sa planga si sa se agite nu doar pentru ca nu-i convine pozitia in care sta, ci si pentru ca se simte abandonat, nemaiputand avea acelasi contact vizual cu tine ca atunci cand sta pe spate si priveste in sus la mamica lui.
Te mai poate interesa si: Dermatita atopica la bebelusi si copii. Tot ce trebuie sa stie parintii despre dermatita atopica
Ce sa faci cand bebe plange
Din fericire, exista cateva strategii la care poti recurge ca sa-ti ajuti puiul sa stea mai confortabil pe burtica. Nu ai nevoie decat de rabdare, pentru a putea fi alaturi de el pe tot parcursul acestor experiente, care vor intari legatura dintre voi si il vor ajuta sa dobandeasca deprinderile necesare mersului.
1. Tine-i companie
Un truc care da roade este sa-i distragi atentia de la senzatia nefamiliara pe care o are pana cand incepe sa se obisnuiasca sa stea pe burtica. Cel mai bun mod de a face acest lucru este sa te intinzi langa el pe covor si sa interactionezi cu bebelusul tau: sa-i vorbesti, sa-i agiti sunatoarea, sa te joci cu el, sa faci mutrite haioase. Poti profita de ocazie sa faci chiar putina miscare (daca tot esti intinsa pe covor) – se va uita curios la tine cat faci exercitii pentru abdomen sau pentru picioare si va uita sa protesteze ca nu-i place pe burtica.
O alta optiune este sa-ti asezi bebelusul cu fata in jos pe abdomenul tau, indiferent daca stai pe covor, in fotoliu sau esti in cada.
Asa il vei pregati pentru momentul in care va fi lasat sa stea singur pe burtica. Odata ce micutul incepe sa-si controleze miscarile capului, adica in jurul varstei de 4 luni, poti incepe sa te joci „de-a avionul“ cu el. Iata cum: intinde-te pe spate cu genunchii indoiti si asaza bebelusul cu spatele lipit de coapsele tale si cu capul pe genunchii tai. In timp ce il tii bine cu mainile ca sa nu cada, incepe sa-ti ridici genunchii usor; micutul va adora privelistea de sus.
Iti mai poti invata bebelusul sa stea pe burtica daca il culci in patut cu fata in jos, dar cu capul chiar la marginea patutului, ca sa nu vina cu gurita pe saltea. Asta inseamna ca tu sa stai pe jos langa patut, cu fata apropiata de a bebelusului. Micutul va sta mai comod pe patutul moale decat pe covor, iar tu vei putea interactiona mai usor cu el din aceasta pozitie.
Sfat: Asigura-te ca bona sau persoana care sta cu bebelusul in timpul zilei stie cat de important este sa-l aseze pe burtica cat e treaz si sa-l culce apoi pe spate cand micutul vrea sa doarma.
Nu rata nici: Cele mai comune intrebari despre alimentatia solida la bebelusi
2. Fa tot posibilul sa-l distrezi
Nu exista modalitate mai buna de a invata decat prin joaca. Asa ca, ori de cate ori vrei sa asezi bebelusul pe burtica, pune-i la dispozitie suficiente jucarii care sa-l tina ocupat. Cumpara-i carti cu desene in relief si investeste intr-o salteluta speciala, cu tot soiul de jucarii atasate – gasesti cu usurinta modele interesante si distractive la magazinele pentru bebelusi. Unele saltelute au un centru de joaca interactiv, cu lumini, butoane muzicale, oglinzi, pernute cu apa, imagini care se misca si jucarii mobile. Daca bugetul nu-ti permite, il poti aseza pe o patura colorata, facuta din petice, eventual de texturi diferite, pe care sa o exploreze cat sta intins pe burtica.
Sfat: Daca mai ai copii mai mari, roaga-i sa se joaca langa bebe cat cel mic sta pe burtica (ca sa fii sigura ca nu pateste nimic si nu e neglijat de fratiorii care se iau cu joaca, il poti pune intr-un tarc, din care sa-i priveasca). Stand cu ochii pe fratiori sau chiar pe catel ori pisica – daca aveti un animal de companie – va fi fericit sa uite de „necazul“ de a sta pe burtica.
Citeste continuarea: 1 2