Cum alegi pătuțurile pentru bebeluși - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum alegi pătuțurile pentru bebeluși

Sfatulparintilor » Bebeluși » Îngrijire bebelusi » Cum alegi pătuțurile pentru bebeluși
Cum alegi pătuțurile pentru bebeluși
Credit foto: unsplash.com

Te pregătești să devii părinte și te întrebi care sunt cele mai importante criterii pentru a alege pătuțurile pentru bebeluși? Pătuțul pentru bebeluși este elementul central al camerei copilului și este extrem de important să îl alegi documentat și în cunoștință de cauză deoarece, în funcție de calitatea acestuia, somnul lui bebe va fi unul sănătos, liniștitor și la fel va fi și somnul tău, știindu-l pe bebe în siguranță.

Procesul de a alege cel mai bun pătuț pentru bebelușul tău poate să pară anevoios și destul de dificil, însă vei observa că dacă ești atent la câteva aspecte principale, munca ta poate să devină una mai ușoară.

Ce tip de pătuț pentru bebeluși alegi?

Primul aspect de la care trebuie să pornești este tipul de pătuțuri pentru bebeluși către care te vei îndrepta. Dacă în urmă cu câțiva ani nu existau prea multe modele, astăzi sunt disponibile o varietate de pătuțuri pentru bebeluși dintre care poți alege.

Hai să le vedem pe cele mai comune.

Pătuțurile clasice, din lemn

Pătuțurile tradiționale din lemn sunt perfecte pentru bebelușul tău dacă ai la dispoziție un spațiu mediu și dacă nu dorești să muți prea această piesă de mobilier.

Pătuțurile suspendate

Există și pătuțuri pentru bebeluși pe care le poți agăța de tavan și astfel ele suplinesc și rolul unui leagăn, amintindu-i micuțului de mișcările din burta mamei, pe care le simțea atunci când încă nu se născuse.

Pătuțurile transformabile

Foarte populare sunt și pătuțurile transformabile care, așa cum le spune și numele, pot fi utilizate pentru mai multe etape de vârstă deoarece se pot transforma și plia pe nevoile de creștere ale copilului. Acestea sunt recomandate a fi folosite până la vârsta de trei ani, însă există și modele care sunt valabile și pentru vârste mai mari. Cu toate acestea, experții sunt de părere că pătuțul trebuie schimbat odată cu etapele diferite de dezvoltare pe care le experimentează copilul tău, însă, evident tu știi cel mai bine ce alegere vei face.

Pătuțurile pliabile

Pătuțurile pliabile sunt recomandate mai ales în cazul în care îți dorești să le muți prin casă, dar și pentru că ele pot fi transformate în loc de joacă pentru bebelușul tău. Acestea sunt confecționate din textil și din schelet metalic, astfel că sunt extrem de versatile și de ușor de utilizat. Un alt avantaj al acestor pătuțuri pentru bebeluși este și acela că, în cazul în care îți dorești să călătorești alături de bebeluș, poți lua pătuțul cu tine în excursie datorită faptului că este pliabil și ușor de transportat.

Acestea sunt cele mai comune modele de pătuțuri pentru bebeluși. Alege-le în funcție de preferințele și de nevoile pe care le suplinesc cel mai bine.

La ce să fii atent în ceea ce privește siguranța bebelușului?

Un alt aspect la care te sfătuim să fii atent este acela al siguranței. Îndreaptă-te către tipuri și modele de pătuțuri pentru bebeluși care să nu pună în pericol siguranța și sănătatea copilului tău. 

Astfel, te sfătuim să verifici ca pătuțul pentru bebeluși să nu aibă colțuri ascuțite, în cazul în care te îndrepți către un pătuț care are zăbrele, asigură-te că distanța între zăbrele nu este mai mare de trei sau patru cm, iar în cazul în care ai optat pentru un pătuț pentru bebeluși care este pliabil, asigură-te că sistemul de pliere este unul sigur, astfel încât să nu se producă o pliere în mod accidental.

Ai grijă și la salteaua pătuțului. Indiferent dacă pătuțul pentru bebeluși are inclusă salteaua sau dacă va trebui să o cumperi separat, asigură-te că aceasta este de cea mai bună calitate, că materialul din care este confecționată este antialergic și asigură-te că dimensiunile acesteia sunt potrivite pentru a nu rămâne spațiu între saltea și lateralele pătuțului.

De asemenea, unele pătuțuri pentru bebeluși pot fi accesorizate cu plasă pentru țânțari, lenjerie de pat, masă pentru înfășat sau buzunare laterale. Analizează toate aceste nevoi și decide dacă ai nevoie sau nu de toate aceste accesorii. Îți dorim spor la cumpărături sigure pentru bebelușul tău!

unsplash.com

Data articol: 31/01/2024