Atunci cand iti privesti mica minune din patut observi ochisorii care te privesc cu dragoste si te intrebi daca acestia isi vor pastra culoarea. Ei bine, acest aspect poate fi diferit in functie de copil, dar si de arborele genealogic al familiei. Fiecare situatie este diferita, cercetarile medicale inregistrand atat cazuri de bebelusi care si-au schimbat culoarea ochilor, cat si cazuri in care micutii si-au pastrat culoarea initiala.
Schimbarea culorii ochilor este un proces natural, cauzata de pigmentare.
Trebuie sa stii ca culoarea ochilor micutului este determinata de o substanta numita melanina, un pigment inchis la culoare continut de iris. Aceasta are rolul de a controla cantitatea de lumina care intra in ochi, dar si de a da culoare tenului.
In general, la nastere, bebelusii au ochii albastrii, gri sau cenusii, culori care deobicei se inchid pe masura ce copilasul inainteaza in varsta. Conform cercetarilor medicale, la aproximativ 6 luni se va produce o conturare a culorii ochilor, iar in jurul varstei de 3 ani ochisorii micutului tau vor ajunge la culoarea finala pe care o va pastra toata viata.
Citeste si: Ochi lipiciosi la bebelus? Iata ce e de facut
De obicei bebelusii care au tenul mai inchis au si ochisorii de o culoare mai inchisa, care in cele mai multe cazuri ramane neschimbata.
Pe de alta parte, micutii care se nasc cu un ten mai deschis la culoare au ochii albastri sau cenusii, care se pot schimba pe masura ce cresc.
Pentru a prevedea culoarea definitiva a ochilor micutului tau, iti vom prezenta parametrii utilizati in calcularea indicelui de pigmentare. Pediatrul francez Edwige Antier a desfasurat un studiu pe aceasta tema, analizand peste 400 de bebelusi. In urma cercetarilor acesta a identificat un numar de caracteristici ale nou-nascutului, care ar putea prezice in proportie de aproximativ 80% din cazuri daca culoarea micutului se va schimba sau nu.
Te mai poate interesa si: Conjunctivita la copii! Ce trebuie sa stie parintii!
Astfel, dupa pediatrul Edwige Antier trebuie sa iei in considerare urmatoarele caracterisici:
- culoarea parului
- culoarea sprancenelor
- petele rozalii de pe ploape
- pata rozalie de pe ceafa copilului
- egreta fruntii
Trebuie sa stii faptul ca bebelusul tau poate avea o culoarea a ochilor diferita de a ta sau a partenerului tau. Pigmentarea ochilor poate sa fie influentata nu numai de gena parintilor, ci si de gena altor rude ale copilului. Asadar, chiar daca tu si partenerul tau aveti ochii caprui, exista posibilitatea ca cel mic sa aiba ochii deschisi la culoare. Intr-adevar o astfel de situatie este mai rara, copii mostenind deobicei culoarea ochilor parintilor, insa trebuie sa iei in considerare faptul ca atat tu, cat si taticul bebelusului ati mostenit doua gene de la fiecare din parintii vostri si aveti in genetica voastra si alte gene. Indiferent de culoarea ochilor, un copil este o minune si de aceea tu trebuie sa te bucuri de el si de momentele magice petrecute impreuna.
Imagine de Josef Pichler de la Pixabay
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?