Confuzia mamelonului la bebelusi: sfaturi pentru o alaptare mai buna - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Confuzia mamelonului la bebelusi: sfaturi pentru o alaptare mai buna

Confuzia mamelonului la bebelusi - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - toddler-5921831_1920
Credit foto: Imagine de Michal Fošenbauer de la Pixabay

Lactatie insuficienta

In cazul in care e vorba de o problema de lactatie, poti vorbi cu un consultant special (cu care poti lua legatura prin intermediul maternitatii la care ai nascut) sau chiar cu medicul de familie, care iti va da o serie de indrumari pentru stimularea lactatiei. Mai mult ca sigur, consultantul de lactatie iti va recomanda sa storci laptele cu pompa pentru san si sa i-l oferi micutului in biberon. Tot el iti va arata cum sa-ti inveti bebelusul sa suga din tetina la fel cum ar face la san.

E foarte important sa-ti obisnuiesti puiul sa deschida gura mare si pentru tetina si sa impinga laptele cu limba in gurita (exact procedeul alaptarii naturale). Oricum, e mai bine sa storci lapte cu pompa decat sa ii dai micutului lapte praf, din mai multe motive. In primul rand, pompa stimuleaza lactatia, pentru ca antreneaza producerea unui flux continuu de lapte in glandele mamare. Apoi, iti va da ragazul de care ai nevoie pana cand micutul invata sa apuce bine sanul si sa se agate de el.

Nu rata nici: Sutienul pentru alaptat si sutienul de maternitate. Sfaturi pentru proaspetele mamici

 Bebe nu reuseste sa prinda bine sanul

Va dura in jur de 3 saptamani pana cand bebelusul invata sa suga corect la san. Intre timp, inarmeaza-te cu rabdare, nu te descuraja si continua sa incerci. Puiul tau pur si simplu are nevoie de practica (si de multa blandete din partea ta). Ca sa il ajuti, hraneste-l exclusiv la san in primele 3 saptamani dupa ce l-ai adus acasa. Incearca diferite pozitii de alaptare si asigura-te ca sta cat se poate de comod, apoi aseaza-i cu degetele sfarcul in gurita. In cele din urma, va deprinde tehnica, iar fluxul tau de lapte se va stabiliza. Cand se intampla asta, poti lua o pauza, facand trecerea la biberon.

Daca s-au scurs mai mult de 3 saptamani si inca aveti probleme, atunci cere sfatul medicului. In unele cazuri, alaptarea naturala poate fi ingreunata de anumiti factori. S-ar putea ca alveola sanului sa fie prea dura si atunci micutul sa nu se poata hrani eficient, pentru ca nu e definita forma sfarcului si nu are de ce apuca. De asemenea, unii bebelusi se nasc cu „limba legata“, ceea ce inseamna ca frenul (pielita care leaga limba de maxilar) este prea scurt si restrictioneaza miscarea limbii inainte si inapoi.

Alte sfaturi pentru mamici

1. Ia-o de la inceput – Roaga pediatrul sa te invete cum poti tine bebelusul la pieptul tau ca sa se poata hrani (sa se agata mai usor de sfarc). De asemenea, tine-ti puiul cat mai mult in brate, ca sa iti simta pielea si caldura corpului – asa ii vei reaminti cat de linistitor este alaptatul natural. E posibil sa dureze pana cand va reusi sa apuce bine sanul, insa asteptarea merita.

2. Fa totul cat mai simplu – Inainte sa pui bebelusul la san, stimuleaza curgerea laptelui, fie strangand sfarcul cu mana, fie storcand putin lapte cu pompa. Asta iti va ajuta micutul sa depuna mai putin efort la hranire. Nu trebuie sa umpli un biberon; cateva picaturi sunt de ajuns ca bebelusul sa inceapa sa suga singur.

3. Alege momentul potrivit – Daca puiul tau nu e receptiv, adica nu ii e foame, nu va fi interesat de san si te vei chinui in zadar. Asteapta pana cand e motivat indeajuns, ca sa-si dea silinta sa ajunga la lapte. Totusi, nu trebuie sa fie exagerat de flamand, pentru ca altfel nu va avea rabdare sa depuna efort la sup si va refuza sanul, plangand dupa biberon.

4. Amana suzeta pe mai tarziu – Daca ai reusit cu succes sa faci trecerea de la san la biberon, dar acum bebelusul nu mai vrea sa se reintoarca la alaptatul natural, incepe sa il hranesti exclusiv la san, ca sa il dezveti de preferinta pentru biberon. In tot acest timp, evita sa ii dai suzeta ca sa il calmezi, pentru ca iti va zadarnici eforturile. De altfel, pediatrii recomanda sa astepti ca bebelusul sa implineasca 4 saptamani inainte de a-i da o suzeta pentru prima oara.

Te mai poate interesa si: 7 alimente alergenice la care sa renunti cat alaptezi

Biberonul ocazional poate duce la confuzia mamelonului la bebelusi?

Nu. Daca nu aveti probleme cu alaptatul natural si bebe se hraneste bine la san, ii poti da din cand in cand biberonul, si chiar suzeta, ca sa il calmezi. Nu e nevoie sa renunti complet la ele. Cand micutul s-a deprins deja cu suptul la san, il poti hrani ocazional cu biberonul, mai ales daca ai nevoie de o pauza, pentru ca te dor bratele sau sanii. Nu va deveni confuz si nu isi va pierde interesul in alaptarea naturala. Cand vrei un moment de respiro, incearca sa pompezi cantitatea de lapte pe care bebelusul o mananca pe parcursul unei zile intregi. Asa sanii tai vor produce lapte suficient in ziua urmatoare si nu se vor umfla dureros.

Autor: Alexandra NEDELCU

Imagine de Michal Fošenbauer de la Pixabay

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 17/11/2022