Somn in siguranta
Siguranta puiului tau in timpul somnului e primordiala. Ma vei uri cand vei citi asta dar, oricat de puternica este tentatia de a supradecora camera si leaganul bebelusului, trebuie sa o invingi! Nu pune niciodata in patut jucarii de plus, pernute, paturici si alte obiecte care i-ar putea afecta respiratia. Desi aparatoarele pentru patut erau destul de des folosite in trecut, acestea nu mai sunt recomandate, fiind asociate in cateva studii cu cresterea cazurilor de moarte accidentala a bebelusilor. Prin urmare, nu folosi aceste aparatoare in patut, pentru a evita sufocarea accidentala.
De asemenea, evita sa pui in leagan fundite si alte obiecte cu panglici si sfori, care i se pot infasura micutului in jurul gatului sau obiecte cu margini ascutite. Bebelusii se pot sufoca si cu jucariile care stau agatate deasupra patutului, astfel incat ar fi bine sa le inlaturi. Nu uita nici de obiectele la care copilul poate ajunge daca sta in picioare in patut! Tablouri, draperii si cordoane de la perdele – toate pot fi obiecte daunatoare, daca micutul ajunge la ele.
Pediatrii recomanda cu tarie ca bebelusii sa fie intinsi in patut pe spate, pentru a dormi, nicidecum pe burtica (tot pentru pevenirea sindromului de moarte subita), cu atat mai mult daca micutul e nascut prematur. Motivele pentru care nu e bine sa-l lasi sa doarma pe burta sunt ca somnul ii poate fi perturbat mai usor si creste riscul de respirare a propriului dioxid de carbon, deoarece bebelusul nu se va putea ridica pentru a-si schimba pozitia capului. O alta posibilitate este aceea ca s-ar putea sufoca pe paturile mai moi, daca doarme cu fata in jos.
In cazul in care micutul tau sufera de vreo afectiune, ar putea exista exceptii de la aceste recomandari. Medicul pediatru este cel mai in masura sa iti dea cele mai bune sfaturi referitoare la pozitiile de somn potrivite pentru bebelusul tau.
Cum sa adormi bebelusul
Poti ajusta ceasul biologic al micutului in asa fel incat sa doarma noaptea, prin evitarea stimularii in perioadele din noapte in care il hranesti sau il schimbi. Astfel, incearca sa mentii lumina scazuta in incapere si rezista tentatiei de a te juca cu bebelusul sau de a-i vorbi in acele momente. Aceste lucruri vor reintari mesajul potrivit caruia noaptea trebuie sa doarma.
Bebelusii care sunt foarte obositi au adesea mai multe probleme cand vine vorba sa doarma decat cei care au dormit indeajuns in timpul zilei. Asadar, mentinerea micutului treaz pe parcursul zilei in speranta ca noaptea acesta va dormi mai mult s-ar putea sa nu dea roade.
O idee buna este sa obisnuiesti bebelusul cu o rutina de dinainte de somn (fa-i baie, citeste-i, canta-i), pentru a-l ajuta sa se relaxeze inainte de a adormi. Chiar daca bebelusul tau este prea mic pentru a recunoaste semnalele, o rutina inainte de somn te va ajuta in lunile care vor urma.
Ce faci daca micutul tau e mofturos? E in ordine sa-l legeni, sa-l imbratisezi si sa-i canti pana cand se va calma. In primele luni de viata, „rasfatarea“ lui nu reprezinta o problema, ci un lucru absolut normal. De fapt, unele studii au aratat ca nou-nascutii care sunt purtati in brate pe parcursul zilei tind sa aiba mai putini colici abdominali si sa fie mai putin mofturosi.
Primele luni din viata micutului pot fi cele mai dificile pentru parinti, deoarece ar trebui sa se trezeasca, in teorie, la fiecare 2-3 ore, pentru a avea grija de copil. Fiecare bebelus este diferit cand vine vorba de somnul din timpul noptii. Pana la doua luni, cei mai multi bebelusi dorm de la 6 la 8 ore pe parcursul noptii. Daca micutul tau nu doarme deloc noaptea pana la varsta de patru luni, este bine sa vorbesti cu medicul si sa vezi cum poti remedia situatia.
Cand trebuie sa ceri ajutorul pediatrului
Majoritatea parintilor trebuie sa se astepte ca bebelusii sa doarma sau sa atipeasca pe parcursul zilei, insa acest lucru nu este o regula. E bine sa discuti cu medicul pediatru cat de mult (sau cat de putin) doarme micutul tau. De asemenea, cere sfatul pediatrului in cazul in care bebelusul este iritat si nu poate fi calmat usor (e vorba de cum se comporta in general, nu de episoade razlete). In plus, daca micutul tau se trezeste greu din somn si pare apatic, iar alaptarea nu-i prezinta interes, vorbeste imediat cu un pediatru, pentru a te asigura ca totul e bine si pentru a primi recomandari despre ce trebuie sa faci in continuare.
Autor: Alexandra NEDELCU
Photo credit: dontshoot.me! / Foter.com / CC BY-NC-ND
Citeste continuarea: 1 2
3 ZODII testate de UNIVERS în săptămâna 16-22 decembrie 2024
Faza lunii când te-ai născut. Cum se calculează și ce spune despre viața ta