Nu exista proaspat parinte care sa nu fie intrebat daca bebelusul lui doarme linistit in timpul noptii si, aproape de fiecare data, raspunsul venit din partea mamicii sau a taticului extenuat este acelasi: „Nu!“ Ei bine, sugarii nu stiu sa deosebeasca noaptea de zi, iar stomacelul lor nu poate stoca suficient lapte ca sa ramana satui o perioada mai lunga, asa incat noptile „albe”, presarate cu reprize de hranit bebelusul, reprezinta o obisnuinta pentru parinti, cu precadere in primele saptamani de viata ale micutului.
De cat somn au nevoie bebelusii?
Un nou-nascut doarme chiar si cate 16 ore pe zi (sau mai mult!), in reprize de cate 3-4 ore. La fel ca noi toti, micutii trec prin faze diferite de somn: toropeala, somn REM (miscare rapida a ochilor), somn usor, somn profund si foarte profund. Pe masura ce cresc, intervalul in care micutii sunt treji se mareste.
La inceput, aceste reprize scurte de 3-4 ore de somn pot fi deosebit de frustrante pentru tine, ca parinte, pentru ca iti perturba somnul tau obisnuit si te priveaza de odihna. Inarmeaza-te cu mult calm si cu rabdare: aceasta stare de fapt se va schimba pe parcurs ce puiul tau creste si se adapteaza la ritmul vietii din afara burticii mamei.
Totusi, in prima faza, nevoia de hrana va fi mai puternica decat cea de somn. De aceea, multi medici le recomanda parintilor sa trezeasca bebelusul pentru a-l hrani la fiecare 3-4 ore. Nu trebuie sa-ti lasi puiul sa doarma prea mult fara a fi hranit, pentru ca va suferi de foame, stomacelul lui fiind prea mic ca sa stocheze prea mult lapte la o hranire. Daca bebelusul este mai slab dezvoltat sau daca s-a nascut prematur, trebuie hranit chiar mai des, la intervale mai scurte de 3-4 ore. De asemenea, bebelusilor hraniti la san li se face foame mai repede decat celor hraniti cu biberonul si au nevoie de mancare la fiecare doua ore, in primele doua saptamani de viata.
Unde doarme micutul?
Cand puiul vine acasa de la maternitate, majoritatea parintilor plaseaza leaganul bebelusului in dormitorul lor, pentru a-l putea supraveghea mai indeaproape. De la dormitul in leagan pana la instalarea in patul adultilor nu mai e decat un pas, iar parintii grijulii (si afectati de nesomn) cred ca asta e o idee buna, care ii va ajuta sa reactioneze mai prompt daca micutul se trezeste si plange in timpul noptii.
Cu toate acestea, pediatrii nu recomanda sa aduci bebelusul in pat cu tine, din motive de siguranta. Desi multe voci sustin ca dormitul impreuna poate avea beneficii pentru sugar, exista riscul ca bebelusul sa se sufoce ori sa se stranguleze, iar unele studii au demonstrat ca sindromul mortii subite la bebelusi are o incidenta mai ridicata a in locuintele in care micutii dorm in acelasi pat cu parintii lor.
Prin urmare, cel mai bun lucru pe care il poti face e sa stabilesti o rutina de somn, pe care tu si partenerul sa o respectati intocmai. Modul in care dormim este bazat in mare parte pe obisnuinta si pe lucrurile pe care corpurile noastre le interpreteaza ca fiind semnale ale somnului. Astfel, daca pui copilul in patut doar atunci cand e timpul de somn, el se va obisnui ca acela este locul in care trebuie sa doarma. Totusi, tine minte ca vor trece cateva saptamani pana cand creierul puiului tau va face diferenta intre noapte si zi. Din pacate, nu exista vreun truc prin intermediul caruia sa grabesti acest proces, in afara perseverenta si constanta cu care respecti rutina impusa.
Citeste continuarea: 1 2
Aceste DOUĂ ZODII respiră UȘURATE după ULTIMA SuperLună plină până în octombrie 2025
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025