Cel mai sigur loc pentru scaunul copilului. Greseli de evitat in timpul mersului cu masina - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cel mai sigur loc pentru scaunul copilului. Greseli de evitat in timpul mersului cu masina

Sfatulparintilor » Bebeluși » Îngrijire bebelusi » Cel mai sigur loc pentru scaunul copilului. Greseli de evitat in timpul mersului cu masina
Cel mai sigur loc pentru scaunul copilului - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - child-85321_1920

Scaunul in care este asezat copilul in masina reprezinta un element esential pentru transportul in siguranta al micutului. Transportul in scaun al copilului este reglementat prin lege, parintii avand obligatia de a-l aseza intr-un scaun ales in functie de varsta si de numarul de kilograme. De-a lungul timpului, au existat multe pareri referitoare la cel mai sigur loc pentru scaunul copilului in masina, insa studiile recente au cazut de acord ca exista un singur loc optim de amplasare a scaunului.

Ce prevede legea din Romania referitor la transportul in scaun al copilului

Potrivit Codului Rutier intrat in vigoare in februarie 2015, toti copiii mai mici de trei ani trebuie transportati in scaune auto special concepute. Scaunele trebuie fixate pe bancheta din spate a masinii, iar copilul trebuie permanent supravegheat de un adult, altul decat soferul. 

O alta reglementare prevazuta in Codul Rutier este cea referitoare la securizarea copilului cu centura de siguranta. Astfel, un copil cu inaltimea de pana in 1.35 m trebuie prins bine cu un dispozitiv de fixare in scaun. Copilul poate folosi centura de siguranta pentru adulti doar in cazul in care aceasta nu traverseaza zona gatului sau a fetei. 

Cel mai sigur loc pentru scaunul copilului

Un studiu recent a demonstrat faptul ca cel mai sigur loc pentru scaunul copilului este pe bancheta din spate, in centru. Cercetarea arata ca aceasta amplasare ar putea reduce riscurile de accident la copii cu aproape 50%.

Studiul a scos la iveala faptul ca un procent de doar 28% din copiii implicati in accidente stateau in aceasta pozitie. 41% dintre copii stateau in scaunul asezat in dreapta banchetei, iar 31% – in stanga banchetei. Potrivit cercetarii, micutii care stateau in scaunul asezat in centrul banchetei din spate au fost mai bine protejati in timpul unui impact lateral.

Nu rata nici: De la cate luni se pune bebe in scaun auto

Cum alegi scaunul de masina al copilului

Scaunele disponibile in magazinele de specialitate sunt omologate si concepute pentru a satisface standardele actuale de siguranta. Acest lucru nu este, insa, valabil, in cazul scaunelor vechi, intrucat gradul de siguranta scade pe masura deteriorarii sale. Din acest motiv, este extrem de important sa folosesti scaune nou achizitionate, si nu dintre cele „mostenite” de la copiii mai mari. 

O alta observatie importanta se refera la accesoriile de instalare. Scaunul trebuie cumparat cu toate aceste accesorii, cum ar fi aparatori pentru umeri sau pernele suplimentare. In ceea ce priveste sistemele de reglaj ale curelei, este esential ca acestea sa nu-l deranjeze pe micut. 

Greseli frecvente in ceea ce priveste transportul copiilor in scaun

Specialistii atrag atentia ca exista o serie de greseli pe care adultii le fac atunci cand instaleaza scaunul in masina. Printre  acestea, amintim trecerea incorecta a centurilor de siguranta prin sloturi, nefolosirea unui clip de blocare atunci cand situatia o impune, nefolosirea centurilor de siguranta pentru copil si instalarea superficiala a unui scaun.

Pe langa erorile de instalare, mai exista o serie de greseli des intalnite care pun copilul in pericol. In masina, nou-nascutul nu trebuie tinut in brate! Orice frana mai brusca ii poate periclita siguranta. Varianta optima de transport este in scoica. De asemenea, scoica nu trebuie montata cu fata spre sensul de mers al masinii, ci invers.

Foarte important! Bebelusul nu trebuie alaptat in timpul mersului! In cazul nefericit al unui accident, riscul ca trupul mamei sa striveasca trupul bebelusului este destul de mare.

Un alt aspect de care trebuie sa tii cont atunci cand pleci cu un copil mic la drum este cel referitor la modul in care il imbraci. Micutul nu trebuie sa poarte haine groase sau voluminoase, centura de siguranta neputandu-l proteja in mod optim in acest caz.

Te mai poate interesa: Cum sa alegi un scaun auto potrivit pentru micutul tau

Imagine de Rhonda Jenkins de la Pixabay

Data articol: 05/05/2022